ßßß
Składniki:200 g bakłażana200 g zielonej fasolki szparagowejchilli w płatkachduża cebulakawałek świeżego imbiru2 ząbki czosnku (duże)2 listki laurowe1,5 szklanki mleka kokosowegosólcukierolej (u mnie ryżowy)Wykonanie:Bakłażana obierz, przekrój na pół, usuń pestki i pokrój w plastry. Usuń końcówki fasolki i pokrój ją na kawałki (na pół wystarczy). Czosnek, imbir i cebulę drobno posiekaj. Na odrobinie oliwy podsmaż czosnek, cebulę dodaj imbir i chilli. Gdy lekko się przyrumienią dodaj pokruszone listki laurowe i mleko. Poczekaj aż się chwilę zagotuje. Do gotującego mleka dodaj fasolkę i bakłażana. Przypraw solą i cukrem. Duś aż całość zmięknie a spora część płynu odparuje. Podawaj od razu po przygotowaniu np. z ryżem. Podudzia z kurczaka zamarynowałam kilka godzin w oliwie, soli i pieprzu. Nie dodałam niczego więcej, nie chciałam żeby jego smak zdominował warzywa. To one grały główną rolę:)Smacznego!Przepis, zmieniony lekko, pochodzi z książki o Indonezji.