Wykonanie
Przygoda z
mlekiem kokosowym trwa. I tak mocno się w nią wkręciłam, że trudno mi przestać.
Póki co dodaję je głównie do dań obiadowych ale coś czuję, że to tylko kwestia czasu zanim zacznę wykorzystywać je przygotowując śniadanie. Dla mnie najszybszym obiadem jest
makaron z
cukinią i
krewetkami (klik). Dlatego dziś to samo połączenie ale w innej odsłonie. W postaci zupy. Na zdjęciu nie widać
krewetek, trochę "utopiły" mi się w zupie więc musicie uwierzyć na słowo, że tam są:) Ostro,
kokosowo, orientalnie..to dokładnie to czego mi ostatnio trzeba.. Pycha!
Składniki:500 g
cukiniipół
papryczki chili1,5 szklanki
mleka kokosowego3 ząbki
czosnku1 średnia
cebulaszklanka
krewetek koktajlowych
olej do smażenia (u mnie
ryżowy)
sólpieprzszczypta
cukruchili w płatkachopcjonalnie:
bulionWykonanie:
Krewetki podsmaż chwilę na
oleju. Nie smaż ich zbyt długo bo będą niesmaczne.
Krewetki koktajlowe smażą się bardzo szybko.
Cukinię obierz i pozbaw pestek. Pokrój ją w kostkę.
Cebulę,
papryczkę chili i
czosnek także pokrój w kostkę. Na odrobinie
oleju smaż
cukinię i
cebulę do momentu aż zmiękną. Dodaj
czosnek,
chili i jeszcze chwilę podsmaż. Wlej
mleko kokosowe i całość zmiksuj. Jeśli wolisz rzadsze zupy (ja właśnie taką zrobiłam) dodaj
bulion lub rosół według uznania. Przypraw
solą,
cukrem i
pieprzem. Zupę zagotuj. Przelej na talerz dodaj
krewetki i posyp
płatkami chili.Smacznego!