Wykonanie
Sałatka gyros już na blogu była. Tym razem trochę zmieniłam składniki i
kurczaka usmażyłam z
cebulą. Wybrałam
mięso z
udek kurczaka, bo bardziej mi smakuje niż z piersi. Nie dodawałam też
czosnku i sos zrobiłam
jogurtowo-
majonezowy. Jest idealna na każdą imprezę.


Składniki :* około 600g
mięsa z
udek kurczaka* łyżka
oleju rzepakowego*
przyprawa do gyrosa*
cebula*
kapusta pekińska*
ogórki konserwowe*
papryka czerwona*
kukurydza konserwowa*
ketchup łagodny* 3 łyżki
majonezu* mały
jogurt naturalny*
sól ,
pieprz* ewentualnie
koperek

Przygotowanie :
Mięso pokroić w mniejsze kawałki. Włożyć do miski, obsypać
przyprawą gyros i odstawić minimum na dwie godziny. Pokroić
kapustę w paski ,
cebulę,
ogórki i
paprykę w kostkę. Wymieszać
majonez z
jogurtem, przyprawić
solą i
pieprzem do smaku. Można dodać drobno posiekany
koperek. Rozgrzać
olej , przesmażyć
kurczaka, dodać
cebulę. Wystudzić. W misce ułożyć warstwę
kurczaka z
cebulą. Dodać 2 łyżki sosu.
Kurczaka posypać
papryką, na
paprykę dać
ogórki konserwowe. Dodać
ketchup i odsączoną
kukurydzę z puszki. Polać resztą
sosu majonezowo-
jogurtowego. Przykryć poszatkowaną
kapustą pekińską. Najlepiej podawać w przeźroczystej misce, wtedy widać ułożone warstwy sałatki.