ßßß
Cookit - przepis na Ryba w sosie słodko kwaśnym
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Ryba w sosie słodko kwaśnym
Składniki
Cebula
Olej rzepakowy
Papryka zielona
Marchew
Ananas
Cukier
Ocet balsamiczny
Ketchup
Mąka ziemniaczana
Filet z dorsza
Jajko
Bułka tarta
Sok z cytryny
Sól
Pieprz
Wykonanie
Dzisiaj pomysł na coś podobnego do naszej
ryby
po grecku. Wykorzystamy filety z dowolnej
ryby
- u mnie
filety z dorsza
. Do tego gorący sos słodko kwaśny ale nie ze słoika , tylko przepis na domowy. Idealnie pasuję do
ryżu
. Świetny pomysł na obiad. Polecam spróbować. Warto poszaleć i coś ala
rybę
po grecku zrobić z tego przepisu na wigilijną kolację.
Składniki :* 4-5
filetów z dorsza
*
jajko
*
bułka tarta
*
sok z cytryny
*
sól
,
pieprz
Sos słodko kwaśny :* duża
cebula
* 2 łyżki
oleju rzepakowego
*
papryka zielona
, czerwona* mała
marchewka
* kostki
ananasa
z puszki* 3 łyżki
cukru
* 3 łyżki
octu balsamicznego
* 3 łyżki
ketchupu
pikantnego* 2 łyżki
mąki ziemniaczanej
Przygotowanie :Sos :Na
oleju
przesmażamy
cebulę
pokrojoną w dużą kostkę , wrzucamy pokrojone
papryki
oraz
marchewkę
w słupki. Dodajemy 3 łyżki
ananasa
z puszki oraz
cukier
i
ocet
. Mieszamy i dodajemy
ketchup
.
Wodę
z puszki z
ananasem
mieszamy z
mąką ziemniaczaną
. Dokładnie mieszamy i dodajemy do naszego sosu. Mieszamy i czekamy aż się zagotuje. Ściągamy z ognia i miksujemy. Dodajemy parę kostek
ananasa
oraz kawałki
marchewki
i
papryki
.
Ryba
:
Rybę
oprószyć
solą
i
pieprzem
, skropić
sokiem z cytryny
. Panierować w
jajku
i
bułce tartej
. Smażyć na złoty kolor. Można
rybę
także grillować bez panierki.Wyłożyć
rybę
na talerz , polać gorącym sosem słodko kwaśnym.
Źródło:
http://www.magicznezyciemarty.pl/2013/10/ryba-w-sosie-sodko-kwasnym.html
Przepisy powiązane
Ryba po grecku
Karp cebulowy
Placki marchewkowe
Kotlety z dorsza z orientalną nutą
Kotlety ziemniaczano-marchwiowe
Składniki powiązane (0)