Wykonanie
Sezon placków
cukiniowych za nami, zatem
pora na jesienne placuszki z
marchewki. Pyszne, słodkie
słodyczą marchewki, miła odmiana dla panujących placków ziemniaczanych. Pyszne same w sobie. Rumiane, chrupiące, z delikatnie przysmażonym brzegiem. Świetne z kwaśną
śmietaną lub
sosem pieczarkowym. Zresztą możliwości jest bez liku.
Składniki:500-600 g
marchwi1
cebulakilka kropli
soku z cytryny3
jajka3-4 łyżki
bułki tartej1 łyżka
mączki kukurydzianej
sól,
pieprzWykonanie:obrane
marchewki zetrzeć na grubych oczkach tarki, następnie zetrzeć
cebulę i skropić
cytryną, by nie ściemniała. Wymieszać. Wbić
jajka, wsypać
bułkę tartą oraz
mąkę. Przyprawić do smaku
solą i
pieprzem, następnie dokładnie wymieszaćkłaść małe porcje placuszków ( 1 łyżka) na średnio rozgrzany
olej i smażyć na złoto z obu stron. Placuszki bardzo szybko nabierają koloru. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennymSMACZNEGO !