Wykonanie

Składniki :4 średnie
ziemniaki3
marchewki2 łyżki
mąki ziemniaczanejsól,
pieprz,
papryka mielona ostra2
cebuletłuszcz do smażeniaewentualnie
jajkobułka tarta
Przygotowanie :
Ziemniaki i
marchewki ugotować, najlepiej w łupinkach, po ugotowaniu obrać i zmielićJedną
cebule pokroić drobno, a drugą w pół plasterki
Cebule pokrojoną drobno zeszklić na
oleju i dodać do masy ziemniaczano-marchwiowej, doprawić
solą,
pieprzem,
papryką, dodać
mąkę - wyrobić dokładnie łyżkąFormować kotlety łyżką, obtaczać w
bułce, ewentualnie w roztrzepanym
jajku i smażyć na rumiano z obu stronPo usmażeniu kotletów to samo zrobić z
cebulą pokrojoną w pół plasterki.

Kotlety podałam do czerwonych
buraczków .Kotleciki są smaczniejsze gdy przed obtoczeniem w
bułce zamaczamy je w roztrzepanym
jajku. Ale to jest trochę trudne, bo kotleciki są b. miękkie.Mnie udało się to tylko częściowo :)Z
kapust ą też będą pyszne. Szczególnie gdy nie jadamy
mięsa.