ßßß
 
            
         Tradycyjnie przyzwyczajeni jesteśmy do wykorzystywania przy smażeniu naleśników: jaj, mleka, cukru i dużo oleju do smażenia. Nie bardzo wychodzą wtedy dietetyczne. Ponieważ nie potrafię zrezygnować z tego przesmacznego dania, staram się tak eksperymentować na bazie ciasta naleśnikowego, by uzyskać możliwie najbardziej prozdrowotny efekt.Kilka kluczowych punktów których się trzymam przy "odchudzaniu" masy naleśnikowej(część wskazówek podpatrzyłam m.in. TU):zamienić zwykłą mąkę na pełnoziarnistą lub razowązastąpić tłuste mleko wodą (wersja naleśników z wodą TU)lub kefirem 0%(poniżej)zrezygnować z jajek - użyć płatków owsianych jako "sklejacza", nadal wychodzą wtedy elastyczne i giętkienie dodawać cukru - jest zbędny, wystarczającej słodyczy nadadzą owoce użyte w nadzieniunie podlewać olejem przy smażeniu - wystarczy patelnię teflonową przetrzeć lekko pędzelkiem umoczonym w oliwiePonieważ nie potrafię obyć się bez twarogu w naleśnikach, propozycja farszu jest właśnie na jego bazie, z dodatkiem ulubionych sezonowych owoców - tu błękitne skarby lata czyli borówki :)
Tradycyjnie przyzwyczajeni jesteśmy do wykorzystywania przy smażeniu naleśników: jaj, mleka, cukru i dużo oleju do smażenia. Nie bardzo wychodzą wtedy dietetyczne. Ponieważ nie potrafię zrezygnować z tego przesmacznego dania, staram się tak eksperymentować na bazie ciasta naleśnikowego, by uzyskać możliwie najbardziej prozdrowotny efekt.Kilka kluczowych punktów których się trzymam przy "odchudzaniu" masy naleśnikowej(część wskazówek podpatrzyłam m.in. TU):zamienić zwykłą mąkę na pełnoziarnistą lub razowązastąpić tłuste mleko wodą (wersja naleśników z wodą TU)lub kefirem 0%(poniżej)zrezygnować z jajek - użyć płatków owsianych jako "sklejacza", nadal wychodzą wtedy elastyczne i giętkienie dodawać cukru - jest zbędny, wystarczającej słodyczy nadadzą owoce użyte w nadzieniunie podlewać olejem przy smażeniu - wystarczy patelnię teflonową przetrzeć lekko pędzelkiem umoczonym w oliwiePonieważ nie potrafię obyć się bez twarogu w naleśnikach, propozycja farszu jest właśnie na jego bazie, z dodatkiem ulubionych sezonowych owoców - tu błękitne skarby lata czyli borówki :) Składniki na 2 sztuki naleśników (porcja 1-osobowa):CIASTO3 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej (60g) - równie dobrze można użyć mąki pszennej pełnoziarnistej lub razowej1 łyżka płatków owsianych górskich (15g) - zmielonych w młynku do kawy125ml kefiru 0% - wybierać taki bardziej płynny, ewentualnie dolać więcej do uzyskania konsystencji gęstej śmietanyszczypta soliszczypta sody - dosłownie na czubek łyżeczkioliwa - do smarowania patelniFARSZ SEROWO-BORÓWKOWY100g twarogu chudego2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego3-4 łyżki borówek2 łyżeczki miodu płynnego - opcjonalnie, tylko dla spragnionych słodyczy łasuchówPłatki owsiane zmiksować w młynku do kawy. Do wyższego naczynka wsypać płatki, mąkę, sól, sodę. Stopniowo dodawać kefir, intensywnie mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji - leniwiec kuchenny może wspomóc się ręcznym blenderem czy mikserem . Finalna masa ma być lekko płynna, o konsystencji gęstszej śmietany - w razie potrzeby gęstość masy kontrolować dolewką kefiru .Odstawić ciasto naleśnikowe na 5 minut - mąka pełnoziarnista oraz płatki nasiąkną i lekko spęcznieją .Przed smażeniem pierwszego naleśnika patelnię teflonową lekko przetrzeć pędzelkiem namoczonym w oliwie - potem nie będzie to już konieczne . Ciasto wylewać na rozgrzaną patelnię. Ja dzielę je na 2 porcje - wychodzą wtedy 2 grubsze naleśniki . Rozprowadzić ciasto po dnie patelni, podsmażyć na rumiano, przewrócić na drugą stronę i jeszcze chwilę smażyć na małym ogniu.W miseczce rozdrobnić widelcem twaróg, dodać jogurt i ewentualnie płynny miód - wymieszać. Na końcu wmieszać owoce.Naleśniki smarować farszem i zawijać w rulon. Włożyć na 1 min do mikrofali - wyłącznie dla równomiernego podgrzania . Zajadać ze smakiem i cieszyć się efektem odchudzającym dania :)
Składniki na 2 sztuki naleśników (porcja 1-osobowa):CIASTO3 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej (60g) - równie dobrze można użyć mąki pszennej pełnoziarnistej lub razowej1 łyżka płatków owsianych górskich (15g) - zmielonych w młynku do kawy125ml kefiru 0% - wybierać taki bardziej płynny, ewentualnie dolać więcej do uzyskania konsystencji gęstej śmietanyszczypta soliszczypta sody - dosłownie na czubek łyżeczkioliwa - do smarowania patelniFARSZ SEROWO-BORÓWKOWY100g twarogu chudego2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego3-4 łyżki borówek2 łyżeczki miodu płynnego - opcjonalnie, tylko dla spragnionych słodyczy łasuchówPłatki owsiane zmiksować w młynku do kawy. Do wyższego naczynka wsypać płatki, mąkę, sól, sodę. Stopniowo dodawać kefir, intensywnie mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji - leniwiec kuchenny może wspomóc się ręcznym blenderem czy mikserem . Finalna masa ma być lekko płynna, o konsystencji gęstszej śmietany - w razie potrzeby gęstość masy kontrolować dolewką kefiru .Odstawić ciasto naleśnikowe na 5 minut - mąka pełnoziarnista oraz płatki nasiąkną i lekko spęcznieją .Przed smażeniem pierwszego naleśnika patelnię teflonową lekko przetrzeć pędzelkiem namoczonym w oliwie - potem nie będzie to już konieczne . Ciasto wylewać na rozgrzaną patelnię. Ja dzielę je na 2 porcje - wychodzą wtedy 2 grubsze naleśniki . Rozprowadzić ciasto po dnie patelni, podsmażyć na rumiano, przewrócić na drugą stronę i jeszcze chwilę smażyć na małym ogniu.W miseczce rozdrobnić widelcem twaróg, dodać jogurt i ewentualnie płynny miód - wymieszać. Na końcu wmieszać owoce.Naleśniki smarować farszem i zawijać w rulon. Włożyć na 1 min do mikrofali - wyłącznie dla równomiernego podgrzania . Zajadać ze smakiem i cieszyć się efektem odchudzającym dania :)

