Wykonanie
Czyli jak odchudzić ciasto naleśnikowe
Tradycyjnie przyzwyczajeni jesteśmy do wykorzystywania przy smażeniu naleśników: jaj,
mleka,
cukru i dużo
oleju do smażenia. Nie bardzo wychodzą wtedy dietetyczne. Ponieważ nie potrafię zrezygnować z tego przesmacznego dania, staram się tak eksperymentować na bazie ciasta naleśnikowego, by uzyskać możliwie najbardziej prozdrowotny efekt.Kilka kluczowych punktów których się trzymam przy "odchudzaniu" masy naleśnikowej(część wskazówek podpatrzyłam m.in. TU):zamienić zwykłą
mąkę na pełnoziarnistą lub razowązastąpić tłuste
mleko wodą (wersja naleśników z
wodą TU)lub
kefirem 0%(poniżej)zrezygnować z
jajek - użyć
płatków owsianych jako "sklejacza", nadal wychodzą wtedy elastyczne i giętkienie dodawać
cukru - jest zbędny, wystarczającej
słodyczy nadadzą
owoce użyte w nadzieniunie podlewać
olejem przy smażeniu - wystarczy patelnię teflonową przetrzeć lekko pędzelkiem umoczonym w
oliwiePonieważ nie potrafię obyć się bez
twarogu w naleśnikach, propozycja farszu jest właśnie na jego bazie, z dodatkiem ulubionych sezonowych
owoców - tu błękitne skarby lata czyli
borówki :)
Składniki na 2 sztuki naleśników (porcja 1-osobowa):CIASTO3 łyżki
mąki żytniej pełnoziarnistej (60g) - równie dobrze można użyć
mąki pszennej pełnoziarnistej lub razowej1 łyżka
płatków owsianych górskich (15g) - zmielonych w młynku do
kawy125ml
kefiru 0% - wybierać taki bardziej płynny, ewentualnie dolać więcej do uzyskania konsystencji gęstej
śmietanyszczypta
soliszczypta
sody - dosłownie na czubek łyżeczki
oliwa - do smarowania patelniFARSZ
SEROWO-
BORÓWKOWY100g
twarogu chudego2 łyżki gęstego
jogurtu naturalnego3-4 łyżki
borówek2 łyżeczki
miodu płynnego - opcjonalnie, tylko dla spragnionych
słodyczy łasuchów
Płatki owsiane zmiksować w młynku do
kawy. Do wyższego naczynka wsypać
płatki,
mąkę,
sól,
sodę. Stopniowo dodawać
kefir, intensywnie mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji - leniwiec kuchenny może wspomóc się ręcznym blenderem czy mikserem . Finalna masa ma być lekko płynna, o konsystencji gęstszej
śmietany - w razie potrzeby gęstość masy kontrolować dolewką
kefiru .Odstawić ciasto naleśnikowe na 5 minut -
mąka pełnoziarnista oraz
płatki nasiąkną i lekko spęcznieją .Przed smażeniem pierwszego naleśnika patelnię teflonową lekko przetrzeć pędzelkiem namoczonym w
oliwie -
potem nie będzie to już konieczne . Ciasto wylewać na rozgrzaną patelnię. Ja dzielę je na 2 porcje - wychodzą wtedy 2 grubsze naleśniki . Rozprowadzić ciasto po dnie patelni, podsmażyć na rumiano, przewrócić na drugą stronę i jeszcze chwilę smażyć na małym ogniu.W miseczce rozdrobnić widelcem
twaróg, dodać
jogurt i ewentualnie płynny
miód - wymieszać. Na końcu wmieszać
owoce.Naleśniki smarować farszem i zawijać w rulon. Włożyć na 1 min do mikrofali - wyłącznie dla równomiernego podgrzania . Zajadać ze smakiem i cieszyć się efektem odchudzającym dania :)