Wykonanie
Bez
jajek, bez
mleka, bez
cukru!
Zrobienie naleśników bez
jajek jest często nie lada wyzwaniem - rozwalają się, przywierają i generalnie mało przypominają te tradycyjne. Sedno sprawy cytuję za jadłonomią :Tradycyjne naleśniki składają się z
mąki,
mleka i
jajek. O ile zastąpienie
mleka krowiego mlekiem roślinnym nie jest trudne, tak znalezienie substytutu dla
jajek dla niektórych może być problemem. Rolą
jajek w cieście naleśnikowym jest sklejenie i uelastycznienie placków - to właśnie dzięki
jajkom poranny naleśnik jest zwarty, elastyczny i giętki. Jednak na szczęście dla osób niejedzących
jajek, jest wiele produktów mających podobne właściwości. Poniżej propozycja naleśników z użyciem
płatków owsianych jako "sklejacza" - wychodzą elastyczne, miękkie i zawsze udane :)
Składniki na 2-3 sztuki naleśników (porcja 1-osobowa):CIASTO3 łyżki
mąki pszennej pełnoziarnistej (60g)1 łyżka
płatków owsianych górskich (15g) - zmielonych w młynku do
kawy125ml
wody - lekko ciepłej "kranówy"szczypta
soliszczypta
sody - dosłownie na czubek łyżeczki
oliwa - do smarowania patelniFARSZ
SEROWO-
TRUSKAWKOWY100g
twarogu chudego2 łyżki gęstego
jogurtu naturalnego3-4 łyżki pokrojonych
truskawek1/2 łyżeczki pasty waniliowej2 łyżeczki
dżemu truskawkowego niskosłodzonego - opcjonalnie, tylko dla spragnionych
słodyczy łasuchów
Płatki owsiane zmiksować w młynku do
kawy. Do wysokiego garnuszka wsypać
płatki,
mąkę,
sól,
sodę. Stopniowo dodawać
wodę, intensywnie mieszając łyżką, aby pozbyć się grudek. Przy mniejszej ilości
wody na początek - połowa przewidzianej ilości - papka lepiej się rozrabia. Resztę
wody dolać na końcu mieszania, gdy ciasto na naleśniki będzie już wystarczająco gładkie i jednolite. Finalna masa ma być lekko płynna, o konsystencji gęstszej
śmietany.Odstawić ciasto naleśnikowe na 5 minut -
mąka pełnoziarnista oraz
płatki nabiorą
wody i całość przez to trochę spęcznieje .Przed smażeniem pierwszego naleśnika patelnię teflonową posmarować pędzelkiem
oliwą -
potem nie będzie to już konieczne . Ciasto wylewać chochelką na rozgrzaną patelnię. Ja dziele je na 2 porcje - wychodzą 2 grubsze naleśniki . Rozprowadzić ciasto po dnie patelni, podsmażyć na rumiano, przewrócić na drugą stronę i jeszcze chwilę smażyć.Moim ulubionym dodatkiem do takich naleśników jest farsz
serowo-
truskawkowy z nutą
wanilii. W miseczce rozdrobnić widelcem
twaróg, dodać
jogurt, pastę
waniliową i ewentualnie
dżem niskosłodzony. Dokładnie wymieszać i dodać pokrojone w drobne kawałki
truskawki.Naleśniki smarować farszem i zawijać w rulon. Włożyć na 1 min dla równomiernego podgrzania do kuchenki mikrofalowej. Zajadać ze smakiem :)