Wykonanie
Nie mogłam się oprzeć kiedy zobaczyłam
truskawki na bazarze. Kupiłam. Co prawda nie były tak dobre jak nasze polskie, ale też nie najgorsze. Omlet jest dietetyczny – bez
cukru. Jeśli nie jesteście na diecie możecie dodać łyżkę
cukru pod koniec ubijania piany lub posypać całość
cukrem pudrem.Składniki
jajka, 3 sztuki
jogurt naturalny, 1 mały kubek
mleko, 3 łyżki
mąka pszenna, 3 łyżki
sól, szczypta
truskawki, 400-600 gram
oliwa z oliwekSposób przygotowania1.
Truskawki umyć i pokroić na mniejsze części. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić
oliwą. Piec przez 15-20 minut na funkcji góra-dół w temperaturze 180 stopni.2.
Białka oddzielić od
żółtek. Ubić na sztywno ze szczyptą
soli.
Żółtka wymieszać z 3 łyżkami
jogurtu,
mlekiem i
mąką. Dodać pianę z
białek i bardzo delikatnie połączyć z pozostałymi składnikami. Z ciasta usmażyć 2 omlety na niewielkiej ilości
oliwy.3. Omlety podawać z
jogurtem naturalnym i pieczonymi
truskawkami.buy boldaxyl