Wykonanie
Sezon w pełni!!!
TruskawkiJeśli nie macie alergii na te pyszne
owoce, objadajcie się do woli, obfitują w witaminy i składniki mineralne.Zawierają witaminę C, kwas foliowy, witaminę A, witaminy z grupy B, można w nich znaleźć potas, wapń, magnes i mangan.Wprowadź je do menu dziecka. W diecie najmłodszych
truskawki są ważne ze względu na działanie przeczyszczające, dzięki
czemu przeciwdziałają zaparciom.Trzeba jednak pamiętać , że
truskawki uczulają. Należy je wtedy wyeliminować z diety i wrócić w kolejnym sezonie,gdyż u większości osób alergia na
truskawki mija, gdy uodporni się na nie ich układ pokarmowy.
Składniki:
mlekomąką pszennajajkoszczypta
solioliwatruskawkiśmietanka 30%-36%
cukier puderWykonanie:
Mleko wlewamy do miski, dodajemy całe
jajko, szczyptę
soli i powoli dosypujemy
mąkę , cały czas mieszając trzepaczką do uzyskania odpowiedniej konsystencji (jak na zdj.) nie może być zbyt gęsta, nie chcemy grubych racuchów. Na patelnię wlewamy odrobinę
oliwy i smażymy naleśniki.
Truskawki myjemy, pozbywamy się ogonków i kroimy na ćwiartki.
Śmietankę ubijamy na sztywno z odrobiną
cukru pudru. Gdy naleśniki lekko nam przestygną, nakładamy na środek
bita śmietanę i
truskawki. Zwijamy na pół, posypujemy
cukrem pudrem i zajadamy ;) Gotowe!
PS: A o to najwierniejszy z najwierniejszych, jeśli chodzi o
bitą śmietanę ;) We własnej osobie, Biały Bambosz, czyli Władeczek :)
Smacznego!!!