Wykonanie
Oto
rabarbar! - król ciast i deserów, monarcha panujący w kuchni w sezonie od późnej wiosny do wczesnego lata.

Cierpki, mocno kwaskowaty smak
rabarbaru świetnie komponuje się z wszelkimi słodkościami i jest pożądanym orzeźwieniem, zwłaszcza na gorące, czerwcowe dni.Choć ceni się go za wartości odżywcze - witaminy A, C, E oraz kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, magnez - to jednak w surowej postaci zawiera szkodliwe szczawiany, wypłukujące wapń z organizmu. Na szczęście kwasy szczawiowe podczas ogrzewania ulegają w dużym stopniu rozkładowi, dlatego w postaci gotowanej, pieczonej czy duszonej, można spożywać
rabarbar bez obaw.Dla smakoszy, kolor
rabarbaru ma istotne znaczenie:zielona łodyga i miąższ = oj, kwaśny!różowa łodyga i miąższ = nieco słodszyim czerwieńsza łodyga i miąższ = tym słodszy
rabarbar!

Poniżej propozycja połączenia klasycznej szarlotki rabarbarowej z
suszoną żurawiną. Tak jak do szarlotki z
jabłkami dodaję
rodzynki, tak tu postanowiłam dołożyć analogicznie
żurawinę . Nieskromnie stwierdzam - całkiem udany eksperyment! :)Składniki na dużą blachę - u mnie 2 mniejsze kwadratowe: CIASTO:600g
mąki pszennej - używam tortowej1
masło roślinne lub
margaryna - twarda i schłodzona25g
smalcu - twardy i schłodzony1 mały
proszek do pieczenia (15g)1 mały
cukier wanilinowy (16g)125g
cukru4
żółtka - duże
jaja, jeśli
jajka są małe należy dać 53-4 łyżki gęstej
śmietany 18% - jeśli
śmietana jest za rzadka można ją zagęścić kwaskiem
cytrynowymPIANA:4
białka - do ubicia na pianęszczypta
solibułka tarta - do posypania wyłożonej pianyNADZIENIE:1000-1100kg
rabarbaru - przed obraniem to będzie ok. 1150-1250g1 szkl.
suszonej żurawiny250g
cukru2 łyżki
cukru z
wanilią - mój wyrób domowy do znalezienia TU
Mąkę i
proszek do pieczenia przesiać na stolnicę - w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne . Dodać
cukier,
cukier wanilinowy,
masło i
smalec - powoduje że ciasto jest bardziej wilgotne .Składniki siekać szerokim nożem - aby unikać kontaktu ciepłych dłoni z
ciastem - aż się dobrze rozdrobnią.Dodać
żółtka i
śmietanę. Posiekać jeszcze nożem do wymieszania i następnie szybko zagnieść.Ciasto uformować w walec, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godz.- na koniec chłodzenia przenieść ciasto na ok. 5-10 min. do zamrażarki, będzie się wtedy lepiej kroiło.
Rabarbar umyć, obrać z włókien, i pokroić w kostkę. Wsypać do miski, zasypać
cukrem, wymieszać i odstawić na ok. 1 godz., aby puścił sok.Schłodzone ciasto kroić nożem w plastry i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Zrobić mały rant z ciasta dookoła dna blachy, aby nadzienie przy pieczeniu nie wypływało. 2/3 ciasta użyć do wylepienia blachy, 1/3 zostawić do ułożenia na górze.Ubić pianę z
białek ze szczyptą
soli. Połowę piany wyłożyć na wylepioną
ciastem blachę i posypać
bułką tartą -
bułka wchłania nadmiar wilgoci z nadzienia.
Rabarbar odsączyć. Dodać do niego
żurawinę i wymieszać. Tak przygotowane nadzienie wyłożyć na pianę i posypać
cukrem z
wanilią - mój domowy wyrób TU .

Położyć resztę piany i przykryć pozostałym
ciastem - kroić w bardzo cienkie plastry aby wystarczyło do pokrycia całej blachy.Piec ok. 45-50 min. w temp 180C na opcji góra-dół piekarnika (u mnie bez termoobiegu). Po 30 min. pieczenia zmienić zakres pieczenia na tylko dół - w ten sposób cienka góra z ciasta się nie przypali. Przekręcić też blachę tył naprzód, dla równomiernego upieczenia ciasta.Po wyjęciu z piekarnika szarlotkę
rabarbarową przestudzić. Można posypać
cukrem pudrem, jeśli łasuchom nadal za mało słodko.Pycha!


Cierpki, jędrny, bogaty w witaminy i bardzo sezonowy –
rabarbar to król ciast i deserów, pojawiających się na naszych stołach od kwietnia do czerwca. Korzystajmy więc,
póki czas! - See
more at: http://smakdoskonaly.pl/szarlotka-z-rabarbarem/#sthash.W439czF6.dpufCierpki, jędrny, bogaty w witaminy i bardzo sezonowy –
rabarbar to król ciast i deserów, pojawiających się na naszych stołach od kwietnia do czerwca. Korzystajmy więc,
póki czas! - See
more at: http://smakdoskonaly.pl/szarlotka-z-rabarbarem/#sthash.W439czF6.dpufCierpki, jędrny, bogaty w witaminy i bardzo sezonowy –
rabarbar to król ciast i deserów, pojawiających się na naszych stołach od kwietnia do czerwca. Korzystajmy więc,
póki czas! - See
more at: http://smakdoskonaly.pl/szarlotka-z-rabarbarem/#sthash.W439czF6.dpufCierpki, jędrny, bogaty w witaminy i bardzo sezonowy –
rabarbar to król ciast i deserów, pojawiających się na naszych stołach od kwietnia do czerwca. Korzystajmy więc,
póki czas! - See
more at: http://smakdoskonaly.pl/szarlotka-z-rabarbarem/#sthash.W439czF6.dpuf