Wykonanie
Klasyka wśród ciast!

Będąc w temacie
jabłek prażonych (przepis na ślimaczki
drożdżowe z
jabłkami TU) i z zamysłem dalszego czyszczenia spiżarni przed kolejnym sezonem na
jabłka (przepis na
jabłka prażone z
wanilią TU), postanowiłam zrobić szarlotkę.Jest to jedno z pierwszych ciast jakie w ogóle zaczęłam w zyciu piec. Uwielbiam szarlotkę, zwłaszcza jeszcze ciepłą, tuż po wyjęciu z piekarnika, rozpływającą się w ustach i pachnącą
wanilią i
cynamonem. Dla dodatkowej rozpusty można tu jeszcze zaszaleć z gałką
lodów waniliowych lub szprycą
bitej śmietany. Niebo w gębie!Składniki na dużą blachę - u mnie 2 mniejsze kwadratowe:CIASTO:600g
mąki pszennej - używam tortowej1
masło roślinne lub
margaryna - twarda i schłodzona25g
smalcu - twardy i schłodzony1 mały
proszek do pieczenia (15g)1 mały
cukier wanilinowy (16g)125g
cukru4
żółtka - duże
jaja, jeśli
jajka są małe należy dać 53-4 łyżki gęstej
śmietany 18% - jeśli
śmietana jest za rzadka można ją zagęścić kwaskiem
cytrynowymPIANA:4
białka - do ubicia na pianęszczypta
solibułka tarta - do posypania wyłożonej pianyNADZIENIE:2 słoiki po 500ml
jabłek prażonych z
wanilią -
przetwór własny1-2
jabłka świeże1/2 szkl.
rodzynek1 płaska łyżka
cynamonu
Mąkę i
proszek do pieczenia przesiać na stolnicę - w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne . Dodać
cukier,
cukier wanilinowy,
masło i
smalec - powoduje że ciasto jest bardziej wilgotne .Składniki siekać szerokim nożem - aby unikać kontaktu ciepłych dłoni z
ciastem - aż się dobrze rozdrobnią.

Dodać
żółtka i
śmietanę. Posiekać jeszcze nożem do wymieszania i następnie szybko zagnieść.Ciasto uformować w walec, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godz.- na koniec chłodzenia przenieść ciasto na ok. 5-10 min. do zamrażarki, będzie się wtedy lepiej kroiło.Ciasto kroić nożem w plastry i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Zrobić mały rant z ciasta dookoła dna blachy, aby nadzienie przy pieczeniu nie wypływało. 2/3 ciasta użyć do wylepienia blachy, 1/3 zostawić do ułożenia na górze.

Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę.Wymieszać razem z
rodzynkami,
cynamonem i
jabłkami prażonymi ze słoika - użycie
świeżego jabłka spowoduje iż nadzienie szarlotki będzie bogatsze i optycznie grubsze, a
jabłko jeszcze trochę rozpuści się podczas pieczenia.U mnie szarlotka tylko z 1 dodatkowym
jabłkiem, więc jest dość płaska.Ubić pianę z
białek ze szczyptą
soli. Połowę piany wyłożyć na wylepioną
ciastem blachę i posypać
bułką tartą -
bułka wchłania nadmiar wilgoci z
jabłek.No to wyłożyć przygotowany farsz
jabłkowy.Położyć resztę piany i przykryć pozostałym
ciastem - kroić w bardzo cienkie plastry aby wystarczyło do pokrycia całej blachy.

Piec ok. 50 min. w temp 180C na opcji góra-dół piekarnika (u mnie bez termoobiegu).Po 30 min. pieczenia zmienić zakres pieczenia na tylko dół - w ten sposób cienka góra z ciasta się nie przypali.Można też przekręcić blachę tył naprzód, dla równomiernego upieczenia ciasta.Po wyjęciu z piekarnika szarlotkę przestudzić. Kroić lekko ciepłą i delektować się smakiem :)