Wykonanie
Któż jej nie lubi na zimno, ciepło z
lodami i
bitą śmietaną. Wyśmienita pod każdą postacią i do tego dość łatwa w przygotowaniu. Kierowałam się przepisem ze strony mojewypieki.com (tutaj). Jednakże i tak pozmieniałam trochę do własnych potrzeb.
Powiem szczerze nie lubię wałkować tego ciasta, dlatego wierzchnia warstwa jest starta.
Składniki na ciasto (forma 30 x 24 cm)500 g
mąki pszennej200 g
margaryny (u mnie
Palma)100 g
cukru1
jajko + 1
żółtko2 łyżki
śmietany 18%1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli1
białko do posmarowaniaSkładniki na nadzienie:1 kg
jabłek (u mnie Lobo)50 g
cukrusok z połówki
cytryny (lub kwasek
cytrynowy)1 łyżeczka
cynamonu mielonego
aromat rumowy (2 krople)
Mąkę przesiać dodać
cukier, proszek,
sól. Wymieszać sypkie składniki, następnie dodać
jajka,pokrojoną w kostkę
margarynę. Posiekać nożem. Na końcu dodać
śmietanę i zagnieść ciasto do połączenia się składników. Ciasto podzielić na 2 części 3/4 i 1/4. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na godzinę do zamrażarki.
Jabłka obrać, przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Skropić
sokiem z cytryny, zasypać
cukrem, wymieszać i odstawić do lodówki na godzinę.Nagrzać piekarnik do 160 st. Blachę na ciasto wysmarować
masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.Wyjąć większą część ciasta i rozwałkować cienko tak by wyłożyć również boki formy (u mnie 30 x 24 cm). Wyłożyć ciasto na blachę, poprawić boki formy - gdzie za dużo przyciąć, gdzie mało dołożyć by były równomiernie obłożone
ciastem. Ponakłuwać widelcem, posmarować
białkiem następnie włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiec na jasno złoty kolor (u mnie 20 min.). Ciasto pozostawić do przestygnięcia.
W
między czasie odcisnąć
jabłka z nadmiaru soku. Dodać do nich
cynamon, aromat i wymieszać.Ułożyć je na wystudzonym cieście następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach resztę ciasta i ułożyć na
jabłka, delikatnie przycisnąć, posmarować
białkiem. Piec w 160 st. około 60 min. Po wystudzeniu obsypać
cukrem pudrem jeśli ktoś lubi słodkie ciasta.
Osobiście ograniczam ilość
cukru we wszystkim dlatego ciasto nie jest przesłodzone.