Wykonanie
Słodka
tarta, grzechu warta!

Macie formy do tarty? Jeśli tak, to zapraszam do wspólnego pieczenia ..każdy uczestnik piecze tartę jaką chce ..z ciasta kruchego,
biszkoptowego ..a może jeszcze z innego ciasta? oczywiście
tarta ma być na słodko ..z
owocami lub bez ..z dowolną masą itp.Zasady akcji:- pieczemy od piątku do poniedziałku- publikujemy wpisy do poniedziałku wieczór- link do przepisu zamieszczamy w jednym przypiętym
poście- na swoim blogu w
poście podajemy informację o osobach, które wzięły udział i wypiekały z nami z podaniem linku do ich blogów-osoby nie mające bloga, też mogą brać udział w akcji

Składniki na formę do tarty o średnicy ok. 27cm - wymiar denka :CIASTO:350g
mąki pszennej - używam tortowej1/2 kostki
masła roślinnego (125g)1 płaska łyżka
smalcu (15g)1 łyżeczka
proszku do pieczenia (8g)1 mały
cukier wanilinowy (16g)1/3 szkl.
cukru (75g)2
żółtka - duże
jaja, jeśli małe to 3
żółtka2 łyżki gęstej
śmietany 12% - jeśli
śmietana jest za rzadka można ją zagęścić kwaskiem
cytrynowymPIANA:3
białka - do ubicia na pianęszczypta
solibułka tarta - do posypania wyłożonej pianyNADZIENIE:500g
śliwek4-5 łyżek domowego
cukru waniliowego [ do znalezienia TU ] - ilość
cukru regulować w zależności od kwaśności
śliwek
Mąkę i
proszek do pieczenia przesiać przez sitko na stolnicę - w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne .Dodać
cukier,
cukier wanilinowy,
masło i
smalec - ten ostatni powoduje że ciasto jest bardziej wilgotne po upieczeniu .
Masło i
smalec muszą być twarde i schłodzone - prosto z lodówki.

Składniki posiekać drobno szerokim nożem - aby unikać kontaktu ciepłych dłoni z
ciastem - aż się dobrze rozdrobnią.Dodać
żółtka i
śmietanę - również schłodzone, wyjęte prosto z lodówki .Posiekać nożem do wymieszania i następnie szybko zagnieść rękoma.

Należy trzymać się jak najkrótszego czasu zagniatania - "przerobione" ciasto nie jest delikatne, lecz twardawe.Ciasto uformować w walec, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godz. - na koniec chłodzenia przenieść ciasto na ok. 5-10 min. do zamrażarki, będzie się wtedy lepiej kroiło.Ciasto kroić nożem w plastry i układać je w formie do tarty wysmarowanej uprzednio
masłem.

Nie lubię rozwałkowywać ciasta bo nigdy nie trafiam kształtem i wielkością w formę blachy; krojenie nożem i układanie plastrów na blasze niweluje ten problem i skraca czas operowania
ciastem dłońmi .Zrobić mały rant z ciasta dookoła brzegów formy, aby nadzienie przy pieczeniu nie wypływało.2/3 ciasta użyć do wylepienia blachy, 1/3 zostawić do ułożenia w kratkę na górze.

Ciasto ponakłuwać widelcem - ma zapobiegać wybrzuszaniu podczas pieczenia.Ubić pianę z
białek ze szczyptą
soli. Wyłożyć ją na wylepioną
ciastem formę i posypać obficie
bułką tartą -
bułka wchłonie nadmiar wilgoci ze
śliwek.
Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół, wypestkować. Wyłożyć nimi ciasno wnętrze formy - środkiem
śliwki do góry .Z reszty ciasta uformować cienkie wałeczki i układać je w kratkę na śliwkach - zlepiając ich końce z brzegami ciasta .Piec ok. 40-45 min. w temp 180C na opcji góra-dół piekarnika - u mnie bez termoobiegu.W połowie pieczenia można obrócić formę, dla równomiernego upieczenia ciasta - posiadacze termoobiegu nie muszą się trudzić...Po wyjęciu z piekarnika tartę przestudzić i dopiero wtedy wyjąć z formy.Kroić lekko ciepłą... i trzymać mocno w ryzach własne i domowników łakomstwo do
słodyczy, aby natychmiast nie pożreć całej blachy :)WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z:Moje domowe kucharzenieJej KuchniaKulinarne Szaleństwa ManiusiRóżowa kuchnia



