Wykonanie
Ziarna pełnowartościowej soi już jakiś czas czekały na inspirację w spiżarni. Gdy czytam o dobrodziejstwach tych ziaren, nie potrafię zrozumieć, dlaczego są dość niszowo spożywane... Poczytajcie sami:" Zawierają bardzo dużo
białka (nawet do 40%), które jest pełnowartościowe, a jego skład aminokwasowy jest najbardziej, spośród produktów roślinnych, zbliżony do
białka mięsa. Oprócz dużej ilości
białka roślina ta jest źródłem węglowodanów i tłuszczów (nawet do 20%), w tym najzdrowszych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Stąd suche ziarna soi są nieco bardziej kaloryczne od ziaren
grochu czy
fasoli: 100 g suchych ziaren soi dostarcza 385 kcal, a
grochu i
fasoli – 290 kcal. Spośród witamin (A, PP, E) na uwagę zasługuje dość duża zawartość witamin z grupy B (witamina B1 w ilości 0,690 mg/100 g produktu, B2 – 0,189 mg/100 g produktu, a witamina B6 – 0,81 mg/100 g produktu). Porcja 100 g suchych nasion soi jest również doskonałym źródłem potasu (2132 mg), żelaza (8,9 mg), wapnia (240 mg), magnezu (216 mg) i fosforu (743 mg). Ziarna soi są także obfitym źródłem węglowodanów, lecytyny (wzmacniającej układ krwionośny i układ nerwowy), genisteiny (zapobiegającej nowotworom), flawonoidów, fito estrogenów (roślinnych hormonów, które łagodzą zaburzenia hormonalne oraz pomagają w profilaktyce chorób nowotworowych i krążenia) i błonnika (o. 10%).
Soja zawiera także specjalne substancje przeciwdziałające utlenianiu, co zapobiega jełczeniu tłuszczu w nasionach i w surowym
oleju. Jest produktem bezglutenowym o właściwościach antymiażdżycowych, podwyższających odporność organizmu. Polecana jest starszym kobietom, gdyż łagodzi objawy menopauzy, nie powodując skutków ubocznych. Wpływa też na obniżenie poziomu cholesterolu i zwiększenie masy kostnej." (źródło)Dziś proponuję Wam pasztet
sojowy. Możecie doprawić go właściwie dowolnie - ja przygotowałam wersję
pomidorową :) Inspiracja

Składniki:250 g soi1 mała
marchewkaszczypta
kminkuduży
liść laurowy2 ziarna
ziela angielskiego1/2 łyżeczki
currysok z cytryny1/2 łyżeczki
majerankusól ziołowa Prymat1/2
cebulipieprz2 czubate łyżki
koncentratu pomidorowegopół słoiczka
suszonych pomidorówolej - z
suszonych pomidorów lub rzepakowy

Sposób przygotowania:
Soję namocz na noc w dużej ilości
wody. Odcedź.Do namoczonej soi dodaj pokrojoną
marchewkę,
liść laurowy,
ziele angielskie,
curry,
oregano,
tymianek i
kminek. Zalej 1/2 l wrzącej
wody. Gotuj do miękkości około 2 godzin - jeśli trzeba delikatnie i stopniowo uzupełniaj
wodę, by się nie przypaliło. Odcedź, usuń
ziele angielskie i
liść laurowy. Wrzuć do rondla, dodaj pokrojoną
cebulę zeszkloną na
oleju, sporą ilość
pieprzu i
soli ziołowej (fantastycznie wzbogaca smak - ma w sobie m.in.
bazylię, cząber,
oregano... - jeśli nie macie
soli ziołowej, dodajcie dodatkowo do zwykłej
soli oregano i
bazylię lub
oregano i
tymianek). Dodaj koncentrat i
suszone pomidory oraz
majeranek. Zmiksuj blenderem. Dodaj taką ilość
oleju (z
suszonych pomidorów lub rzepakowego), by uzyskać gładką konsystencję, którą dobrze będzie się rozprowadzać na
pieczywie.Można przechowywać około 10 dni w lodówce.
