ßßß
Składniki:1 kg ziemniaków60 ml oleju2 cebule, posiekane w kostkę150 ml śmietanki 30%100 ml jogurtu naturalnego1 pomidor1 łyżka stołowa świeżego imbiru, drobno startego2 łyżeczki mielonego kuminu1 łyżeczka przyprawy garam masala1 i ½ łyżeczki kurkumy1 łyżeczka curry2 łyżeczki czosnku granulowanegoszczypta pieprzu cayenne1 stołowa łyżka soliPrzygotowanie:Ziemniaki obieramy, kroimy w ósemki, umieszczamy w misce z zimną wodą. Pozostawiamy na około 30 minut, aby wypłukały się ze skrobi. Po tym czasie odcedzamy je i dokładnie osuszamy za pomocą ściereczki lub papierowych ręczników. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 50 ml oleju. Smażymy ziemniaki do momentu, aż lekko się przyrumienią. Zdejmujemy je z patelni, dodajemy pozostałą część oleju (10 ml) i podsmażamy cebulę na złoto.Następnie dodajemy do niej: imbir, kurkumę, kumin, curry, czosnek granulowany, garam masalę oraz pieprz cayenne. Smażymy jeszcze przez minutę. Pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli z przyprawami. Całość uzupełniamy jogurtem oraz śmietanką, dodajemy podsmażone wcześniej ziemniaki, a także sól. Dokładnie mieszamy, grzejemy około 35-40 minut na wolnym ogniu.Ziemniaki powinny być równomiernie rozłożone na patelni oraz dokładnie pokryte sosem. Gotowy sos powinien zgęstnieć i "kleić się" do ziemniaków. Na koniec sprawdzamy, czy całej potrawy nie trzeba dosolić jeszcze do smaku.Smacznego!