Wykonanie
To danie powstało pod wpływem całkowitej improwizacji. Chodziłam sobie po sklepie, zastanawiając się co zjeść na obiad. Miałam ochotę na coś sycącego, więc w ręce wpadł mi kawał
mięsa. Po powrocie zaczęłam czarować w kuchni, w połączeniu z produktami, które miałam już w domu. Wyszło z tego bardzo smaczne danie, które jest odmianą dla tradycyjnego kotleta z
ziemniakami. :)

Składniki:(2 porcje)
steki:gałązka świeżego
rozmarynupół stołowej łyżki
pieprzu kolorowego w ziarenkach2 ziarna jałowca2 ząbki
czosnku40 g
masłasóloliwapurée z
kukurydzy:1 kolba
kukurydzy50 g
kaszy kuskus20 g
masłapół pęczka
dymki (tylko zielona część)pół stołowej łyżki
soliopcjonalnie 2-3 stołowe łyżki
mleka (jeśli purée wyjdzie zbyt gęste)
sos pomidorowy:1 puszka
pomidorów krojonych1 świeża
papryczka chillipół
cebuli3 ząbki
czosnkugałązka świeżej
bazylii (około 20 listków)8
oliwek (u mnie 4 zielone i 4 czarne)
sól, świeżo zmielony
pieprz1,5 łyżeczki
oreganooliwaPrzygotowanie:
steki:Z
rozmarynu odrywamy igiełki i drobno je kroimy. W moździerzu ucieramy ziarna
pieprzu oraz jałowca. Po chwili dodajemy posiekany
rozmaryn i dalej rozcieramy. Do gotowej
mieszanki przypraw dodajemy odrobinę
oliwy oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek. Marynatę dokładnie mieszamy, a następnie wcieramy w
steki wołowe.
Mięso odstawiamy do lodówki na dwie godziny. Około 30 minut przed smażeniem wyciągamy je z lodówki i pozostawiamy w temperaturze pokojowej.
Mięso smażymy na mocno rozgrzanej patelni grillowej po 1-2 minuty z każdej strony (krótki czas smażenia wynika z tego, że używałam "
steków minutowych", zakupionych w Biedronce; tradycyjnie
udziec wołowy potrzebuje więcej czasu na patelni). Po usmażeniu zdejmujemy
steki z patelni na talerz. Na każdym kawałku
mięsa układamy po 20 g
masła, posypujemy
solą i zawijamy szczelnie folią aluminiową. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.purée:
Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Z
kolby kukurydzy ścinamy ziarna i prażymy je na suchej patelni około 5 minut. Po tym czasie dodajemy
masło oraz
sól, podgrzewamy kolejne 5 minut na wolnym ogniu, często mieszając. W dzbanku blendera umieszczamy gotową
kaszę z
kukurydzą i blendujemy aż powstanie gładkie purée. Jeśli jest zbyt gęste, dodajemy do niego 2-3 łyżki
mleka. Na koniec dodajemy posiekaną
dymkę i dokładnie mieszamy.sos:
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a
czosnek i
oliwki w cienkie plasterki.
Papryczkę chilli pozbawiamy nasion i siekamy w drobną kostkę. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy
oliwę (2-3 łyżki), wrzucamy
cebulę,
czosnek,
oliwki oraz
papryczkę chilli. Kiedy lekko się przyrumienią, dodajemy liście
bazylii oraz
pomidory z puszki. Całość mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, a następnie ustawiamy bardzo mały płomień i grzejemy do momentu, aż sos odparuje i
zrobi się gęsty. Na koniec doprawiamy go szczyptą
soli (należy uważać, bo
oliwki są słone), świeżo mielonym
pieprzem i
oregano. Gotowy sos podajemy ze
stekami oraz purée z
kukurydzy. Smacznego!