ßßß Cookit - przepis na Przepisy na Walentynki: Muffiny z serduszkiem

Przepisy na Walentynki: Muffiny z serduszkiem

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj mam dla Was urocze babeczki, które z pewnością ucieszą oko Waszej Drugiej Połówki. Sposób dekorowania mignął mi kiedyś na wallu Pinteresta i postanowiłam go wykorzystać. Babeczki są w wersji bardziej fit i glutenfree, ponieważ wraz z Nowym Rokiem postanowiłam zmienić trochę nawyki żywieniowe (więcej opowiem o tym w osobnym poście). Tak więc w przepisie znalazła się mąki ryżowa oraz stewia zamiast cukru. Jako, że to mój pierwszy eksperyment z tego typu produktami, postanowiłam "odchudzić" tylko muffiny. Krem pozostał w wersji tradycyjnej, ale może z czasem spróbuję stworzyć jego dietetyczną wersję. Oczywiście jeśli macie ochotę, możecie przygotować babeczki tradycyjnie, czyli z mąką pszenną i cukrem.
Składniki:
muffiny:
150 g jogurtu naturalnego
50 ml mleka
2 jajka
200 g mąki ryżowej
(można zastąpić mąką pszenną)
4 łyżki stołowe stewii w proszku
(można zastąpić 125g cukru)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
2 łyżki kakao
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka esencji waniliowej
krem:
100 g masła
100 g cukru pudru
125 g serka kremowego śmietankowego np. Philadelphia
kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego
dodatkowo:
cukier puder
Przygotowanie:
Do dużej miski przesiewamy suche składniki (mąkę, stewię, proszek do pieczenia, kakao, sól), w drugiej misce mieszamy składniki mokre (jogurt, mleko, olej, esencję waniliową oraz lekko ubite za pomocą trzepaczki jaja). Mokre składniki dodajemy do suchych. Całość mieszamy łyżką i nakładamy do foremek silikonowych lub papilotek, do około 2/3 wysokości. Babeczki pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Upieczone muffiny studzimy na kratce. W tym czasie przygotowujemy krem. Za pomocą miksera ucieramy masło z cukrem pudrem na biały puch. Następnie stopniowo dodajemy serek, wciąż miksując do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Na koniec dodajemy kilka kropel barwnika i całość mieszamy łyżką, aby równomiernie rozprowadzić kolor.
Z ostudzonych babeczek odkrawamy górną część, która wystaje poza papilotki. W każdej odciętej części wycinamy wykrawaczką do ciastek serduszko i oprószamy cukrem pudrem (do wycinania możecie użyć także noża i serduszka z papieru jako szablonu). Pozostałą część muffina smarujemy kremem i przykrywamy go wierzchem z wyciętym serduszkiem. W ten sam sposób dekorujemy pozostałe babeczki. Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2014/02/przepisy-na-walentynki-muffiny-z.html