Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was urocze babeczki, które z pewnością ucieszą oko Waszej Drugiej Połówki. Sposób dekorowania
mignął mi kiedyś na
wallu Pinteresta i postanowiłam go wykorzystać. Babeczki są w wersji bardziej fit i glutenfree, ponieważ wraz z Nowym Rokiem postanowiłam zmienić trochę nawyki żywieniowe (więcej opowiem o tym w osobnym
poście). Tak więc w przepisie znalazła się
mąki ryżowa oraz
stewia zamiast
cukru. Jako, że to mój pierwszy eksperyment z tego typu produktami, postanowiłam "odchudzić" tylko muffiny. Krem pozostał w wersji tradycyjnej, ale może z czasem spróbuję stworzyć jego dietetyczną wersję. Oczywiście jeśli macie ochotę, możecie przygotować babeczki tradycyjnie, czyli z
mąką pszenną i
cukrem.

Składniki:muffiny:

150 g
jogurtu naturalnego50 ml
mleka2
jajka200 g
mąki ryżowej(można zastąpić
mąką pszenną)4 łyżki stołowe
stewii w proszku(można zastąpić 125g
cukru)2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szczypta
soli2 łyżki
kakao1/2 szklanki
oleju1 łyżeczka esencji waniliowejkrem:100 g
masła100 g
cukru pudru125 g
serka kremowego śmietankowego np. Philadelphiakilka kropel
czerwonego barwnika spożywczegododatkowo:
cukier puderPrzygotowanie:Do dużej miski przesiewamy suche składniki (
mąkę,
stewię,
proszek do pieczenia,
kakao,
sól), w drugiej misce mieszamy składniki mokre (
jogurt,
mleko,
olej, esencję
waniliową oraz lekko ubite za pomocą trzepaczki
jaja). Mokre składniki dodajemy do suchych. Całość mieszamy łyżką i nakładamy do foremek silikonowych lub papilotek, do około 2/3 wysokości. Babeczki pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.Upieczone muffiny studzimy na kratce. W tym czasie przygotowujemy krem. Za pomocą miksera ucieramy
masło z
cukrem pudrem na biały puch. Następnie stopniowo dodajemy
serek, wciąż miksując do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Na koniec dodajemy kilka kropel barwnika i całość mieszamy łyżką, aby równomiernie rozprowadzić kolor.Z ostudzonych babeczek odkrawamy górną część, która wystaje poza papilotki. W każdej odciętej części wycinamy wykrawaczką do
ciastek serduszko i oprószamy
cukrem pudrem (do wycinania możecie użyć także noża i serduszka z papieru jako szablonu). Pozostałą część muffina smarujemy kremem i przykrywamy go wierzchem z wyciętym serduszkiem. W ten sam sposób dekorujemy pozostałe babeczki. Smacznego!
