ßßß Cookit - przepis na Deser Red Velvet (także w wersji bezgultenowej)

Deser Red Velvet (także w wersji bezgultenowej)

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj mam dla Was wariację na temat popularnego ciasta, jakim jest Red Velvet Cake. W swoim przepisie wykorzystałam czerwone babeczki, które umieściłam w wysokich pucharkach i przełożyłam bitą śmietaną. Coś ładnego, coś słodkiego... w sam raz na Dzień Chłopaka :).
Składniki:
babeczki:
(6-8 sztuk w zależności od rozmiaru foremek)
100 ml mleka
1 jajko
125 g mąki ryżowej (można zastąpić mąką pszenną)
2 stołowe łyżki stewii w proszku
2 s tołowe łyżki brązowego cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
2 stołowe łyżki oleju
1 łyżeczka esencji waniliowej
czerwony barwnik spożywczy w żelu
dodatkowo:
200 g śmietanki 36%
2 łyżki stołowe cukru pudru
Przygotowanie:
Do dużej miski przesiewamy suche składniki (mąkę, stewię, cukier, proszek do pieczenia, sól), w drugiej misce mieszamy składniki mokre (mleko, olej, esencję waniliową oraz lekko ubite za pomocą trzepaczki jajko). Mokre składniki wlewamy do suchych. Całość mieszamy łyżką do połączenia składników. Następnie dodajemy barwnik i mieszamy. Najlepiej robić to stopniowo, do momentu aż uzyskamy pożądany kolor. Gotowe ciasto nakładamy do foremek silikonowych lub papilotek, do około 2/3 wysokości. Babeczki pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Upieczone muffiny studzimy na kratce. W tym czasie przygotowujemy bitą śmietanę (Poradnik tutaj). Ostudzone babeczki umieszczamy w wysokich szklankach lub pucharkach, przekładając je bitą śmietaną (w zależności od upodobań możecie zrobić 3 lub więcej warstw, jeśli rozetniecie babeczki wzdłuż na pół). Wierzch deseru ozdabiamy rozetką z bitej śmietany, wykonaną przy pomocy rękawa cukierniczego i oprószamy czerwonymi okruszkami, które posypały się w trakcie upychania babeczek do pucharków lub podczas ich rozcinania. Deser podajemy schłodzony. Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2014/09/deser-red-velvet-takze-w-wersji.html