Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was wariację na temat popularnego ciasta, jakim jest Red Velvet
Cake. W swoim przepisie wykorzystałam czerwone babeczki, które umieściłam w wysokich pucharkach i przełożyłam
bitą śmietaną. Coś ładnego, coś słodkiego... w sam raz na Dzień Chłopaka :).

Składniki:babeczki:(6-8 sztuk w zależności od rozmiaru foremek)100 ml
mleka1
jajko125 g
mąki ryżowej (można zastąpić
mąką pszenną)2 stołowe łyżki
stewii w proszku2 s tołowe łyżki
brązowego cukru1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szczypta
soli2 stołowe łyżki
oleju1 łyżeczka esencji waniliowej
czerwony barwnik spożywczy w żeludodatkowo:200 g
śmietanki 36%2 łyżki stołowe
cukru pudruPrzygotowanie:Do dużej miski przesiewamy suche składniki (
mąkę,
stewię,
cukier,
proszek do pieczenia,
sól), w drugiej misce mieszamy składniki mokre (
mleko,
olej, esencję
waniliową oraz lekko ubite za pomocą trzepaczki
jajko). Mokre składniki wlewamy do suchych. Całość mieszamy łyżką do połączenia składników. Następnie dodajemy barwnik i mieszamy. Najlepiej robić to stopniowo, do momentu aż uzyskamy pożądany kolor. Gotowe ciasto nakładamy do foremek silikonowych lub papilotek, do około 2/3 wysokości. Babeczki pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.Upieczone muffiny studzimy na kratce. W tym czasie przygotowujemy
bitą śmietanę (Poradnik tutaj). Ostudzone babeczki umieszczamy w wysokich szklankach lub pucharkach, przekładając je
bitą śmietaną (w zależności od upodobań możecie zrobić 3 lub więcej warstw, jeśli rozetniecie babeczki wzdłuż na pół). Wierzch deseru ozdabiamy rozetką z
bitej śmietany, wykonaną przy pomocy rękawa cukierniczego i oprószamy czerwonymi okruszkami, które posypały się w trakcie upychania babeczek do pucharków lub podczas ich rozcinania. Deser podajemy schłodzony. Smacznego!
