Wykonanie
Makaronowa podróż po Europie - stacja II Szwajcaria - Conchiglioni Papet Vaudois .Długo zastanawiałam się nad tym, jaką potrawę wybrać spośród rozmaitości kuchni szwajcarskiej. Wszyscy doskonale wiemy, że podstawę wielu dań tego
kraju stanowi
ser, a szwajcarska
czekolada zyskała sławę na całym świecie. Jednak kuchnia Szwajcarii to nie tylko
ser, lecz także wiele wpływów niemieckich, francuskich lub włoskich. W regionie północnym
jada się zdecydowanie po francusku, w środku
kraju kuchnia staje się cięższa, natomiast na południu znajdziemy potrawy bardziej śródziemnomorskie. Maleńka Szwajcaria jest także kolebką dań regionalnych. Tradycyjną szwajcarską potrawą jest właśnie jednogarnkowe Papet Vaudois, które wybrałam i użyłam do nadziania muszli conchiglioni. Zapieczone z
żółtym serem dały w efekcie danie bardzo smakowite i sycące :).
Składniki:14 muszli conchiglioni1
por (w tym zielone części) pokrojony kostkę3
kiełbaski cielęce/wieprzowe3 duże
ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę30g
masła1 średnia
czerwona cebula150ml białego
wytrawnego wina (u mnie
marki Celebro)300ml
bulionu z
wołowiny200ml
śmietany 12%sól,
pieprz1,5 łyżki stołowej
gałki muszkatołowej3 łyżki stołowe posiekanej
natki pietruszki50g startego ementalera lub innego
sera szwajcarskiegoPrzygotowanie:
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu (u mnie 11 minut).
Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na
maśle aż będzie miękka, ale nie brązowa. Podduszoną
cebulkę przekładamy do garnka, dodajemy
pora oraz
ziemniaki. Podlewamy
winem i
bulionem, przykrywamy, gotujemy na wolnym ogniu przez 25 min., aż
ziemniaki będą miękkie. W tym czasie rumienimy na patelni pokrojone w kostkę
kiełbaski. Gdy
ziemniaki są miękkie, odcedzamy
wywar, ale nie cały, aby zachować aromat
wina i
bulionu (zostawiamy taką ilość, aby danie było gęste i nie przypominało zupy). Do odsączonych
ziemniaków i
porów dodajemy
kiełbaski oraz
śmietanę. Dokładnie mieszamy. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 5-6 minut. Posypujemy posiekaną
natką pietruszki. Mieszamy. Gotowym farszem nadziewamy ugotowane conchiglioni. Muszle układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, każdą posypujemy tartym ementalerem i zapiekamy do momentu aż
ser się roztopi. Podajemy natychmiast. Smacznego!