Wykonanie
            Jeden z klasyków kuchni angielskiej. Prosta, łatwa w przyrządzeniu, smakuje wszystkim. Zaskakuje minimalną ilością składników.Składniki na 3-4 osoby:2 
pory2 duże 
ziemniakisól, 
pieprzbulionopcjonalnie: 
natka pietruszki, grzanki lub 
groszek ptysiowyWykonanie:
Pora kroimy w plastry, jego białą część i trochę zielonej. 
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy 
olej i wrzucamy 
pora. Dusimy ok 10 min, od czasu do czasu mieszając. Zalewamy 
bulionem, dodajemy 
ziemniaki, przykrywamy, gotujemy 10-15 min, aż warzywa zmiękną. Dodajemy 
pieprz.Właściwie zupa jest już gotowa. Teraz, sposób podania zależy od waszego upodobania.Sposób 1. Malakserem zmiksować wszystko na gładką masę. Będziemy 
mieć zupę krem. Do takiego wariantu podania dobrze dołożyć coś chrupiącego, np. grzanki.Sposób 2. Część warzyw wyciągnąć z zupy (tak 1/3). Resztę zmiksować na gładką masę. Dodać całe warzywa. Tak otrzymamy zupę zarówno kremową i z kawałkami warzyw (sposób Nigelli Lawson).Sposób 3. Zostawić tak, jak się ugotowała.Przepis został "podglądnięty" u angielskiego szefa kuchni. Tak jak naszej pomidorówki, tak tej zupy istnieją setki wersji. Niektórzy dodają 
mleko czy 
śmietanę, aby zupa była bardziej kremowa.Smacznego!
