ßßß
Witajcie! Ze względu na to, że przeszłam na dietę na razie na blogu może być pewien zastój jeżeli chodzi o desery, ciasta i dania wysokokaloryczne. Za to na pewno pojawią się tutaj "odchudzone" przepisy :). Jednym z nich jest pożywna zupa krem z pora. Zrobiłam ją po pierwsze dlatego, że już dawno chodziła mi po głowie. Po drugie: kupiłam sobie blender (musiałam przetestować nowy sprzęt :) ). Co prawda zawiera w sobie masło i ser, ale wydaje mi się, że na cały garnek zupy to raczej niewiele.Składniki:2 pory4 ziemniaki1 łyżka masłapół dużej cebuliok. 30 g. serka camembertnatka pietruszkisól, pieprz1,5 l bulionu1 ząbek czosnkuPory myjemy i kroimy na plastry. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystko razem podsmażamy na maśle. Do garnka wlewamy bulion i podgrzewamy na małym ogniu. Przesmażone z cebulką pory przekładamy do garnka z gotującym się bulionem. Dodajemy również obrane ziemniaki. Całość gotujemy ok. 25 minut. Po tym czasie zdejmujemy zupę z gazu i odstawiamy na 5 minut. Następnie miksujemy całość na gładki krem i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem. Dodajemy również ser camembert pokrojony w kostkę.Ja podawałam ten krem z odrobiną tartego sera żółtego i posiekaną natką pietruszki. Czytałam, że niektóry jedzą go z grzankami lub groszkiem ptysiowym.Smacznego!