ßßß Cookit - przepis na Brownie z cukinią (bez tłuszczu)

Brownie z cukinią (bez tłuszczu)

nazwa

Wykonanie

I znów mam dla Was ciacho. ;) Ale tym razem zdrowsze i o wiele bardziej dietetyczne niż tradycyjne brownie. Tutaj głównym składnikiem jest cukinia. Może się to niektórym wydawać dziwne, ale tak właśnie jest. Ja też byłam zaskoczona, gdy po raz pierwszy zobaczyłam ten przepis w sieci. Jako, że pałam miłością do ciast marchewkowych, postanowiłam wypróbować ciasto cukiniowe... Jest naprawdę bardzo smaczne, wilgotne, słodkie i mocno kakaowe. Bez wyrzutów sumienia pochłonęłam kilka kawałków - bo jak zdrowsze i mniej kaloryczne, to można prawda? ;)
(inspiracja)
Składniki: (blacha 20cmx20cm)
300g cukinii startej na tarce (lekko odciśniętej z nadmiaru wody)
2 jajka
200g cukru
szczypta soli
150g mąki pszennej
45g kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka groszków czekoladowych
1 jabłko
Przygotowanie:
Jabłko myjemy i obieramy ze skórki. Trzemy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Następnie zagotowujemy ciągle mieszając i odstawiamy do ostudzenia. W misce roztrzepujemy jajka. Dodajemy do nich cukier, sól oraz ostudzony przecier z jabłka, ciągle mieszając. W drugiej misce przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Do suchych składników dodajemy mokre oraz cukinię. Dokładnie mieszamy. Dodajemy groszki czekoladowe i jeszcze raz mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 175 stopniach przez około 30-40min. Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2013/08/brownie-z-cukinia-bez-tuszczu.html