Wykonanie
I znów mam dla Was ciacho. ;) Ale tym razem zdrowsze i o wiele bardziej dietetyczne niż tradycyjne brownie. Tutaj głównym składnikiem jest
cukinia. Może się to niektórym wydawać
dziwne, ale tak właśnie jest. Ja też byłam zaskoczona, gdy po raz pierwszy zobaczyłam ten przepis w
sieci. Jako, że pałam miłością do ciast
marchewkowych, postanowiłam wypróbować ciasto
cukiniowe... Jest naprawdę bardzo smaczne, wilgotne, słodkie i mocno
kakaowe. Bez wyrzutów sumienia pochłonęłam kilka kawałków - bo jak zdrowsze i mniej kaloryczne, to można prawda? ;)(inspiracja)

Składniki: (blacha 20cmx20cm)300g
cukinii startej na tarce (lekko odciśniętej z nadmiaru
wody)2
jajka200g
cukruszczypta
soli150g
mąki pszennej45g
kakao1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaszklanka
groszków czekoladowych1
jabłkoPrzygotowanie:
Jabłko myjemy i obieramy ze skórki. Trzemy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Następnie zagotowujemy ciągle mieszając i odstawiamy do ostudzenia. W misce roztrzepujemy
jajka. Dodajemy do nich
cukier,
sól oraz ostudzony przecier z
jabłka, ciągle mieszając. W drugiej misce przesiewamy
mąkę,
kakao i
proszek do pieczenia. Do suchych składników dodajemy mokre oraz
cukinię. Dokładnie mieszamy. Dodajemy
groszki czekoladowe i jeszcze raz mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 175 stopniach przez około 30-40min. Smacznego!

