Wykonanie
Kakao i
pomarańcze to jedno z najlepszych połączeń w deserach. Do przygotowania takich muffinów skłonił mnie zakup żelu pod prysznic o cudownym zapachu
czekolady i
pomarańczy. Od razu pomyślałam, że muszę coś podobnego upiec. Nie zawiodłam się - smakują dokładnie tak, jak sobie wyobraziłam, a zapach jest tak kuszący, że nie można przejść obok nich obojętnie. Dziś prezentuję je bez dekoracji, ale to celowe działanie, bo na nią przyjdzie czas w kolejnym wpisie :)

Składniki na ok. 16 muffinów:- 180 g
mąki pszennej,- 40 g
kakao,- 150 g drobnego
cukru,- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia,- 2
jajka,- szczypta
soli,- 150 ml soku ze świeżo wyciśniętej
pomarańczy,- skórka otarta z 1
pomarańczy,- 100 ml
oleju,-
groszki czekoladowe (2 łyżki).Składniki suche mieszamy w jednej misce (przesiana
mąka,
kakao,
proszek do pieczenia,
cukier,
sól), mokre w drugiej (
jajka, sok z
pomarańczy,
skórka pomarańczowa,
olej). Zawartość obu naczyń łączymy - krótko, do wymieszania składników. Dodajemy
groszki czekoladowe, mieszamy. Foremki/papilotki wypełniamy do 3/4 wysokości. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka (ok. 12 minut). Studzimy na kratce. Dowolnie dekorujemy. Smacznego! :)