ßßß Cookit - przepis na Muffinki kakaowo-cytrynowe z colą

Muffinki kakaowo-cytrynowe z colą

nazwa

Wykonanie

Dzisiejszy przepis jest kontynuacją wczorajszego - jabłkowych kwiatów, które stanowią dekorację dla tych muffinów. Dzięki dodatkowi coli są niezwykle lekkie i puszyste, a sok z cytryny nadaje im orzeźwienia. Całość komponuje się bardzo smakowicie, zwłaszcza z dodatkiem jadalnej dekoracji. Kolejny przepis będzie całkowitym efektem mojego planu :)
Składniki:
- 160 g mąki pszennej, przesianej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2-3 łyżki kakao,
- 150 g cukru,
- szczypta soli,
- 100 ml oleju,
- 100 ml coli,
- 50 ml soku z cytryny,
- 1 jajko,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- dodatkowo: jabłkowe kwiaty, biała czekolada, 1 łyżeczka oleju.
W jednej misce mieszamy składniki suche (mąka, proszek do pieczenia, kakao, cukier, sól), w drugiej mokre (jajko, sok z cytryny - wcześniej bardzo dobrze umytej, wyparzonej, skórka cytrynowa, cola, olej). Zawartość obu misek łączymy - krótko, bez zbyt długiego mieszania. Ciasto rozlewamy do foremek na muffinki. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy do suchego patyczka (ok. 12-15 minut, z termoobiegiem). Po upieczeniu studzimy. Czekoladę umieszczamy w metalowej misce, dodajemy olej. Przygotowujemy mały garnek, wlewamy ok. 1/3 wysokości gorącej wody. Włączamy gaz, miskę umieszczamy na garnku i czekamy do wrzenia. Do miski z czekoladą nie może dostać się woda. Mieszamy, gdy zacznie się rozpuszczać. Woda nie powinna się zagotować. Po całkowitym roztopieniu, zdejmujemy miskę z garnka. Czekamy aż czekolada przestygnie. Polewamy nią muffinki, przyklejamy jabłkowe kwiaty. Wstawiamy do lodówki. Smacznego! Jutro dalszy ciąg :)
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2014/04/muffinki-kakaowo-cytrynowe-z-cola.html