ßßß Cookit - przepis na Tarta ze szpinakiem, bakłażanem i suszonymi pomidorami

Tarta ze szpinakiem, bakłażanem i suszonymi pomidorami

nazwa

Wykonanie

Na wstępie chciałam przeprosić za małą aktywność na blogu. Ostatnio brakuje mi czasu na blogowanie i gotowanie. Kiedy znajdę już wolną chwilę pomiędzy zaliczeniami i projektami, to spędzam ją raczej z moim Połówkiem lub znajomymi aniżeli przed komputerem. ;) Myślę, że rozumiecie i wybaczycie mi moją nieobecność tutaj. Niemniej jednak kiedy przechadzam się między stoiskami na targach i w sklepach moje oko cieszą szparagi, rabarbar, pierwsze truskawki....oj pora nadrobić zaległości w kuchni ;).
No a dziś wytrawna tarta... ;) efekt sprzątania szafek i lodówki, czyli jak zawsze w takich przypadkach - bardzo smaczny!
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
opakowanie mrożonego szpinaku
1/4 kostki fety
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
łyżka przyprawy bułgarskiej
(płatki czerwonej i zielonej papryki, płatki suszonej cebuli, płatki chilli)
sól, pieprz
6 - 8 suszonych pomidorów Skworcu
5 dużych plastrów bakłażana
odrobina startego żółtego sera
Przygotowanie:
Plastry bakłażana solimy z obu stron, zostawiamy na 30 minut, następnie płuczemy pod zimną wodą i odstawiamy. (Taki zabieg sprawi, że bakłażan nie będzie gorzki). Mrożony szpinak wykładamy na rozgrzaną patelnię i czekamy aż się rozmrozi. Dokładamy łyżkę masła i dusimy na wolnym ogniu przez 5-10min. Następnie dodajemy fetę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i czekamy aż feta ładnie połączy się ze szpinakiem. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą bułgarską i odstawiamy do ostudzenia. Ciasto francuskie przekładamy do foremki na tartę. Wystające poza formę kawałki ciasta odkrawamy i obkładamy nimi krawędzie tarty dookoła, tak by powstały grubsze brzegi - jak przy klasycznej tarcie z kruchego ciasta. Ciasto smarujemy farszem ze szpinaku i fety. Na górze układamy plastry bakłażana, suszone pomidory oraz posypujemy startym serem. Pieczemy 20 min w 180 stopniach. Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2013/05/tarta-ze-szpinakiem-bakazanem-i.html