Wykonanie
Na wstępie chciałam przeprosić za małą aktywność na blogu. Ostatnio brakuje mi czasu na blogowanie i gotowanie. Kiedy znajdę już wolną chwilę pomiędzy zaliczeniami i projektami, to spędzam ją raczej z moim Połówkiem lub znajomymi aniżeli przed komputerem. ;) Myślę, że rozumiecie i wybaczycie mi moją nieobecność tutaj. Niemniej jednak kiedy przechadzam się
między stoiskami na targach i w sklepach moje oko cieszą
szparagi,
rabarbar, pierwsze
truskawki....oj
pora nadrobić zaległości w kuchni ;).No a dziś wytrawna
tarta... ;) efekt sprzątania szafek i lodówki, czyli jak zawsze w takich przypadkach - bardzo smaczny!
Składniki:
opakowanie
ciasta francuskiegoopakowanie
mrożonego szpinaku1/4 kostki
fety3 ząbki
czosnku1 łyżka
masłałyżka
przyprawy bułgarskiej(
płatki czerwonej i
zielonej papryki,
płatki suszonej
cebuli,
płatki chilli)
sól,
pieprz6 - 8
suszonych pomidorów Skworcu5 dużych plastrów
bakłażanaodrobina startego
żółtego seraPrzygotowanie:Plastry
bakłażana solimy z obu stron, zostawiamy na 30 minut, następnie płuczemy pod zimną
wodą i odstawiamy. (Taki zabieg sprawi, że
bakłażan nie będzie gorzki).
Mrożony szpinak wykładamy na rozgrzaną patelnię i czekamy aż się rozmrozi. Dokładamy łyżkę
masła i dusimy na wolnym ogniu przez 5-10min. Następnie dodajemy
fetę oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek. Mieszamy i czekamy aż
feta ładnie połączy się ze
szpinakiem. Na koniec doprawiamy
solą,
pieprzem,
przyprawą bułgarską i odstawiamy do ostudzenia.
Ciasto francuskie przekładamy do foremki na tartę. Wystające poza formę kawałki ciasta odkrawamy i obkładamy nimi krawędzie tarty dookoła, tak by powstały grubsze brzegi - jak przy klasycznej tarcie z kruchego ciasta. Ciasto smarujemy farszem ze
szpinaku i
fety. Na górze układamy plastry
bakłażana,
suszone pomidory oraz posypujemy
startym serem. Pieczemy 20 min w 180 stopniach. Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego!