Wykonanie
Szpinak,
suszone pomidory,
feta równa się połączenie idealne. Na szczęście w dzieciństwie nikt mnie nie zraził do
szpinaku ;) Te
ziemniaki przyrządzałam trzy
razy w minionym tygodniu i za każdym razem wszyscy byli zadowoleni. Polecam na grilla lub z piekarnika jako dodatek do jakiegoś smażonego
mięska.Składniki:-7 dużych
ziemniaków-paczka/pęczek
szpinaku-pół słoika
suszonych pomidorów-3/4 opakowania
fety-2 średnie
cebule-kilka łyżeczek
masła-
przyprawy:
sól,
pieprz,
czosnek granulowany,
chili cayenne,
bazylia,
papryka słodkaZiemniaki dokładnie wyczyścić szczotką. Gotować tak długo, aż będą półtwarde.
Ziemniaki ostudzić pod zimną
wodą. Przygotować farsz: podsmażyć
cebulkę, dodać
szpinak,
suszone pomidory. Poczekać aż
szpinak się poddusi, następnie dodać
fetę i rozgnieść ją. Na koniec mocno przyprawić, koniecznie
czosnkiem. Z
ziemniaków odciąć górę jak czapeczkę i zostawić, wyciąć wnętrze np. łyżeczką, zostawić ok. 1 cm na brzegach. Połowę wyciętych
ziemniaków dodać do farszu. Do
ziemniaków włożyć łyżeczkę
masła, przyprawić
solą,
pieprzem,
bazylią. Następnie należy wypełnić je farszem, dobrze uciskając, aby jak najwięcej się zmieściło. Przykryć czapeczką. Wziąć kawałki folii aluminiowej, lekko skropić olejem/oliwą, zawinąć w tę folię
ziemniaki. Piec w piekarniku ok. 30 min w temperaturze 220˚C. Jeśli pieczemy na grillu może to trwać krócej/dłużej, w zależności od temperatury i tego czy pieczemy niżej czy wyżej. Im niżej tym szybciej. Jednak warto się postarać, bo skórka z grilla jest pyszna!