ßßß
Powoli żegnając się z sezonem na szparagi, pomiędzy masą obowiązków powstała ta zapiekanka. Wtedy kiedy powinnam się zająć ważnymi rzeczami, jakoś tak wszystko inne staje się niecierpiące zwłoki ;)Składniki (dla 4 osób):- 5 dużych ziemniaków- pęczek szparagów- cebula pokrojona w półplasterki- kilkanaście plasterków kiełbasy krakowskiej suchej (małe, okrągłe plasterki)- sól, pieprz, przyprawy: papryka słodka, czosnek, chili cayenne, bazyliaZiemniaki obrać, ugotować na lekko twardo. Szparagi gotować przez 3 minuty. Ziemniaki, szparagi pokroić na dość małe kawałki. Kiełbasę pokroić drobno. Wszystko umieścić w naczyniu żaroodpornym. Przyprawić, wymieszać, ponownie przyprawić. Polać kilkoma łyżkami oleju rzepakowego. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach, a tak naprawdę tak długo, aż ziemniaki będą takie jak lubicie:)