Wykonanie
Kuchnia świata :DJuż niedługo jedziemy na wakacje...

SKŁADNIKI0,5 kg
mięsa mielonego (najlepiej
baraniny, ale może być też wieprzowo- wołowe)pół
cebulimały
przecier pomidorowy1 ząbek
czosnku,1
papryczka chilli,
przyprawa Cevapcicipatyczki do szaszłyków1
bakłażan2
pomidory1
zielona paprykapół
cebulisól,
pieprz,
kolendra, świeża
mięta, świeża
pietruszka, łyżka
masła
Przepis na
kaszę zdradził nam jej sprzedawca (prawdziwy Turek). Wszystkie umyte warzywa kroimy w kostkę. Posiekaną w kostkę
cebulę przysmażamy na
oleju, dodajemy
paprykę,
bakłażana a po kilku minutach
pomidora. Dusimy do miękkości, dodając sporą ilość
wody. Przyprawiamy
solą,
pieprzem i utartą
kolendrą. Dodajemy pół opakowania
kaszy, mieszamy.
Kasza nasiąknie
wodą. Utrzymać na gazie przez około 15 min, w razie potrzeby podlewać jeszcze
wodą. Na sam koniec dodajemy posiekaną
mięte,
pietruszkę oraz łyżkę
masła dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.Jeśli chodzi o
mięso, to robi się je podobnie do naszego mielonego. Do
mięsa mielonego dodajemy drobno posiekaną
cebulę, jeden ząbek
czosnku i jedną
papryczkę chilli. Przyprawić
przyprawą Cevapcici i dodać 2 łyżki
przecieru pomidorowego. Dobrze wymieszać. Na podwójnych patyczkach do szaszłyków uformować podłużne kotleciki.

Grillować do uzyskania odpowiedniego koloru
mięsa. Podawać na
kaszy.


Ukusno !!!