Wykonanie
Wróciłam Kochani, mam nadzieję, że teraz
będę mieć więcej czasu na gotowanie i blogowanie ;). Dziś przedstawiam pomysł na niecodzienne sushi. Ja osobiście za tradycyjną wersją tej potrawy nie przepadam, nie wiem...być może nigdy nie
jadłam naprawdę dobrze zrobionego sushi. Niemniej jednak postanowiłam użyć tu wielbionego przeze mnie
kurczaka ;). Przepis zgłaszam też do konkursu
Winiary "POMYSŁ NA…PAPIRUS".W tym miejscu pragnę także powiedzieć, iż po raz pierwszy testowałam papirus. Dla nieobeznanych w temacie, jest to specjalny pergamin, który pozwala na smażenie bez dodawania tłuszczu. Moje wrażenia są bardzo pozytywne. Szczególnie, że na mojej nieszczęsnej, studenckiej patelni prawie wszystko przywiera. Papirus rozwiązał ten problem ;).

Składniki:

1 podwójna
pierś z kurczaka4 arkusze
nori2
torebki ryżu ze
szpinakiempół
czerwonej papryki1 opakowanie
WINIARY "Pomysł na... papirus"sos orientalny:1 torebka sosu ciemnego pieczeniowego2 łyżeczki
czosnku granulowanego
pieprz ziarnisty czerwonykilka nitek
chilli Skworcu
pieprz cytrynowy mielony
sól morskałyżeczka
przyprawy 5 smakówłyżka
cebuli suszonej1 łyżeczka
przyprawy słodko-kwaśnej "
Asia ala canton"
pieprz cayennepół łyżeczki
imbiruPrzygotowanie:

Gotujemy
ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Pierś z kurczaka oczyszczamy, owijamy w papirus i kładziemy na rozgrzanej patelni. Smażymy z każdej strony około 5 minut. UWAGA!
Mięsa nie trzeba doprawiać, bowiem papirus jest posmarowany
przyprawami. Usmażoną pierś kroimy w drobne kawałki.
Paprykę również kroimy w kostkę. Arkusze
nori dzielimy na paski o szerokości ok. 3-4cm. Na każdy pasek kładziemy
ryż, kawałki
kurczaka oraz
paprykę i zwijamy w rulon. Następnie
sos pieczeniowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dosypujemy kolejno wszystkich przypraw: 2 łyżeczki
czosnku granulowanego, kilka ziarenek
pieprzu czerwonego, kilka nitek
chilli, szczyptę
soli morskiej, pół łyżeczki
pieprzu cytrynowego, łyżkę
cebuli suszonej, łyżeczkę
przyprawy słodko-kwaśnej "
Asia ala canton", łyżeczkę
pieprzu cayenne i pół łyżeczki
imbiru. Mieszamy, gotujemy od zawszenia jeszcze 2 minuty. Sos podajemy wraz z sushi. Smacznego!