ßßß Cookit - przepis na Sushi z piersi z kurczaka i sos orientalny

Sushi z piersi z kurczaka i sos orientalny

nazwa

Wykonanie

Wróciłam Kochani, mam nadzieję, że teraz będę mieć więcej czasu na gotowanie i blogowanie ;). Dziś przedstawiam pomysł na niecodzienne sushi. Ja osobiście za tradycyjną wersją tej potrawy nie przepadam, nie wiem...być może nigdy nie jadłam naprawdę dobrze zrobionego sushi. Niemniej jednak postanowiłam użyć tu wielbionego przeze mnie kurczaka ;). Przepis zgłaszam też do konkursu Winiary "POMYSŁ NA…PAPIRUS".
W tym miejscu pragnę także powiedzieć, iż po raz pierwszy testowałam papirus. Dla nieobeznanych w temacie, jest to specjalny pergamin, który pozwala na smażenie bez dodawania tłuszczu. Moje wrażenia są bardzo pozytywne. Szczególnie, że na mojej nieszczęsnej, studenckiej patelni prawie wszystko przywiera. Papirus rozwiązał ten problem ;).
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
4 arkusze nori
2 torebki ryżu ze szpinakiem
pół czerwonej papryki
1 opakowanie WINIARY "Pomysł na... papirus"
sos orientalny:
1 torebka sosu ciemnego pieczeniowego
2 łyżeczki czosnku granulowanego
pieprz ziarnisty czerwony
kilka nitek chilli Skworcu
pieprz cytrynowy mielony
sól morska
łyżeczka przyprawy 5 smaków
łyżka cebuli suszonej
1 łyżeczka przyprawy słodko-kwaśnej "Asia ala canton"
pieprz cayenne
pół łyżeczki imbiru
Przygotowanie:
Gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pierś z kurczaka oczyszczamy, owijamy w papirus i kładziemy na rozgrzanej patelni. Smażymy z każdej strony około 5 minut. UWAGA! Mięsa nie trzeba doprawiać, bowiem papirus jest posmarowany przyprawami. Usmażoną pierś kroimy w drobne kawałki. Paprykę również kroimy w kostkę. Arkusze nori dzielimy na paski o szerokości ok. 3-4cm. Na każdy pasek kładziemy ryż, kawałki kurczaka oraz paprykę i zwijamy w rulon. Następnie sos pieczeniowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dosypujemy kolejno wszystkich przypraw: 2 łyżeczki czosnku granulowanego, kilka ziarenek pieprzu czerwonego, kilka nitek chilli, szczyptę soli morskiej, pół łyżeczki pieprzu cytrynowego, łyżkę cebuli suszonej, łyżeczkę przyprawy słodko-kwaśnej "Asia ala canton", łyżeczkę pieprzu cayenne i pół łyżeczki imbiru. Mieszamy, gotujemy od zawszenia jeszcze 2 minuty. Sos podajemy wraz z sushi. Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2012/10/sushi-z-piersi-z-kurczaka-i-sos.html