Wykonanie
Moja kombinacja alpejska na pysznego
kurczaka! :) Jako, że uwielbiam soczyste
mięso,
kurczaka przygotowuje w folii w piekarniku - takie
mięso jest mięciutkie, soczyste i jeszcze bardziej przechodzi
przyprawami. Oczywiście możecie posmarować
kurczaka otrębową panierką od razu i po prostu go zapiekać :)

Składniki
kurczak :-
piersi kurczaka-
przyprawa - mieszanka dowolna, u mnie
przyprawa do gyrosa- garść lub dwie
otrębów owsianych-
oliwa z oliwekSkładniki risotto :-
ryż-
cebula- 3 ząbki
czosnku-
cukinia- 100 ml białego
wytrawnego wina- ok 300ml
bulionu-
oliwa z oliwek-
pieprz mielony-
sól morska prowansalska-
chilliPrzygotowanie :1.
Kurczaka posypuję
przyprawą, zawijam w folię aluminiową i wkładam do piekarnika na ok 30 min przy 200°C2. Siekam drobno
cebulę i podsmażam ją na
oliwie z oliwek. Po około 3 minutach dodaję do niej przeciśnięty przez praskę
czosnek.3. Dodaję
ryż i mieszam jeszcze przez 2 minuty na wolnym ogniu.4. Dolewam
wina, mieszam i czekam spokojnie, aż
ryż wchłonie całe
wino.5. Zaczynam dodawać
bulion. Około 100ml. Mieszam i czekam, aż
ryż wchłonie cały płyn. Dolewam kolejną porcję
wywaru, gdy poprzednia zostanie prawie całkowicie wchłonięta przez
ryż.6. Przy ostatnim podlaniu
ryżu daję pokrojoną
cukinię i przyprawiam.7. Gdy risotto dochodzi, z
otrębów,
oliwy i przypraw robię chrupiącą panierkę. Smaruję nią
kurczaka i wrzucam z powrotem do piekarnika na ok 10min.8. Wszystko serwuje razem i .. smakuje pysznie!