Wykonanie
Niektórzy z Was już wiedzą, że nie robię zwykłych kotletów mielonych. Moje są zazwyczaj pieczone w piekarniku. Ostatnio byłam u znajomych na grillu, który organizowany był z okazji zakończenia wakacji, pomyślałam, że takie kotlety będą miłą odmianą dla tłustej
karkówki i
kiełbasy, która podawana jest standardowo.Kotleciki z grilla - z
płatkami owsianymi,
otrębami i mnóstwem składników.Zapraszam!Składniki:40 dkg mielonej
wołowinyczerwona papryki - 1/4 sztuki
por - 5 cm
cebula - 1/2 małej sztuki
pieczarka - 1 sztuka
czosnek - 3 ząbki
jajko - 1 sztuka
płatki owsiane - garść
otręby - 2 łyżki
olej rzepakowy - 1 łyżka
przyprawy do smaku:
imbir,
chili,
pieprz ziołowy,
sól morskaPrzygotowanie:
Paprykę,
pora,
cebulę,
pieczarkę i
czosnek kroimy w bardzo drobną kostkę i dusimy na patelni polanej
olejem rzepakowym. Dodajemy
przyprawy. Dusimy po to, by warzywa się przegryzły i zmiękły. Odstawiamy do ostygnięcia.Do
mięsa dodajemy
płatki,
otręby,
jajko i mieszamy. Dodajemy uduszone warzywa i dokładnie mieszamy.Formujemy kotleciki i układamy na grillu (u mnie skończyło się na formowaniu kotlecików i ułożeniu ich w pojemniku do przechowywania żywności.

Kotleciki można upiec w piekarniku - pokazywałam już Wam przepis, który został ciepło odebrany, jest TUTAJTym razem zostały upieczone na grillu i nieskromnie muszę przyznać, że znowu wyszły pyszne :)Smacznego!