Wykonanie
Pyszne, chrupiące, aromatyczne! U mnie dziś na obiad, idealnie się również sprawdzą podczas kolacji dla gości. :)

Składniki (ok 20 klopsików):300g
ciecierzycy (suche ziarno)1 duży
brokuł1 średnia
cebula1 ząbek
czosnku3 łyżki
otrębów orkiszowych
przyprawy:
sól morska,
pieprz ziołowy,
papryka słodka mielona, posiekane
papryczki chili2
jajkaszklanka
mąki gryczanejPrzygotowanie:
Ciecierzycę namoczyć (najlepiej na całą noc).
Wodę wylać i zastąpić świeżą, gotować z odrobiną
soli morskiej, aż ziarna staną się miękkie.
Brokuła podzielić na różyczki i ugotować.
Cebulę drobno pokroić,
czosnek przecisnąć przez praskę.Ziarna
cieciorki i kawałki
brokuła zblendować razem, trochę niedokładnie (tak aby masa nie była gładka, wtedy klopsiki będą chrupiące).Dodać
czosnek,
cebulę i
otręby, wymieszać.Dodać
sól morską,
pieprz,
paprykę słodką i
chili wg uznania (im więcej tym lepiej).Na jednym głębokim talerzu rozbełtać widelcem
jajka, na drugim wysypać
mąkę.Na niewielkiej ilości
oleju smażyć uformowane z masy kulki, obtoczone w
jajku i
mące.Proponuję podawać z sosem
koperkowym :)
