Wykonanie
Można by
rzec, że sezon kapuściany w pełni:) Duszonki, kapuśniak, pierogi z
kapustą...po głowie chodzą jeszcze łazanki i krokiety. Nie wiem jak Wam, ale mi brzmi to pysznie! Dziś chciałabym podzielić się pomysłem na kotlety z
kapustą w roli głównej. Przepis prosty, podobnie jak samo wykonanie, a więc nic tylko: gotować, szatkować, mieszać, smażyć i jeść!;)SKŁADNIKI:1 woreczek
kaszy jęczmiennej0,5 główki średniej
kapusty12 dag ugotowanego
brokuła2
jajka1
cebula1-2 ząbki
czosnku2 łyżki
bułki tartej2 łyżki
otrąb owsianych
papryka słodkacząber
majeraneksólpieprzpieprz ziołowyWYKONANIE:1.
Kapustę szatkujemy i gotujemy do miękkości. Studzimy. Po wystudzeniu odciskamy nadmiar
wody i kroimy ją jeszcze na mniejsze cząstki.2.
Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.2.
Cebulę należy zeszklić.3. Do
kapusty dodajemy wystudzoną
kaszę,
cebulę, pokrojonego
brokuła, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
jajka i
przyprawy. Masę zagęszczamy
bułką tarta i
otrębami.4. Smażymy na patelni i zajadamy z
sosem czosnkowym.