Wykonanie
Ten przepyszny przepis znalazłam na pewnym zagranicznym blogu i od razu bardzo mi się spodobał,
brokuły są bardzo zdrowe, a w takiej wersji posmakują naprawdę każdemu. Totsy robi się bardzo szybko, a
brokuły po upieczeniu nie
tracą ani koloru, ani chrupkości, koniecznie wypróbujcie jeśli w lodówce macie taką zieloną główkę i nie wiecie co z nią zrobić :)

Składniki :1 główka
brokuła1
cebula (drobno pokrojona lub starta na tartce)1/2 szklanki startego
żółtego sera (można dodać mniej)1 duże
jajko2/3 szklanki
mąki,
otrębów lub
bułki tartej ( najlepiej razowej)1 płaska łyżeczka
soli1 łyżeczka
pieprzu1 łyżeczka
ziół (np
suszonej pietruszki, suszonego
czosnku,
majeranku)Przygotowanie :
Brokuły najlepiej zalać na minutę wrzątkiem, następnie opłukać w lodowatej wodzie i posiekać nożem na drobne kawałki (bez łodyg) Następnie wszystkie składniki razem z posiekanymi
brokułami, umieścić w misce, doprawić do smaku, uformować kotleciki( jeśli masa się nie klei, można dodać więcej
jajka i
mąki) Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok 20-25 minut w temperaturze ok 180 stopni, uważając by się nie przypiekły, najlepiej poczekać aż ostygną zanim będziemy je ściągać z blaszki.

