Wykonanie

Burgera z
ciecierzycy można zjeść z
bułką oraz typowymi dodatkami takimi jak:
sałata,
pomidor,
majonez. Ta wielka kanapka ,może śmiało zastąpić hamburgera
mięsnego.Dla mnie jest świetnym bezmięsnym daniem obiadowym.bo…jadam
mięso, ale zdecydowanie wolę zastąpić go właśnie takim, kotlecikiem, dobrze znanym wegetarianom.
Ciecierzyca-bogata w
białko doskonale uzupełnia naszą dietę w pełnowartościowe składniki. Jest mało popularna w naszym kraju/bo mamy przecież groch/, ale coraz więcej osób zaczęło się nią interesować. Burgera można przygotować z gotowej
ciecierzycy konserwowej lub z ugotowanego, suchego ziarna. Aby ugotować
ciecierzycę należy , podobnie jak
groch, czy faso,a
potem wypłukać i gotować aż do miękkości. Spotkałam się również z dodawaniem
sody do wo lę namoczyć w wodzie na całą noc. Do moczenia można dodać płaską łyżeczkę
sody oczyszczonejdy,w której gotujemy
ciecierzycę. Z pewnością dodatek
sody przyspiesza proces gotowania, można próbować bez obaw /ale nie znam źródła tych informacji/.
Wodę z moczonymi nasionami powinno się zmienić parę razy/ w nocy jest to kłopotliwe/,a na pewno przed gotowaniem. Gotujemy
ciecierzycę bez przykrycia, a solimy dopiero pod koniec gotowania.
Ciecierzyca podobnie jak inne
warzywa strączkowe dostarcza naszemu organizmowi sporo
białka, zawiera również cenne węglowodany, błonnik, żelazo,wapn, fosfor, miedź, cynk, jod, witaminy. Niestety może być kłopotliwa dla naszego systemu trawiennego. Moczenie nasion przez kilka, a nawet kilkanaście godzin nie tylko przyspiesza proces gotowania, ale sprawia, że nasiona są lepiej trawione.Składniki:/ na 4 burgery/

250 g ciecierzycy/ugotowanej/1 ząbek
czosnku½
cebuli1 kromka białego chleba/pokrojona w drobną kostkę/1
jajo1 łyżeczka
musztardy½ łyczki rozmarynu/świeży lub suszony/½ łyżeczki
słodkiej papryki w proszkuszczypta
curryszczypta
ostrej papryki w proszku
sólpieprzWykonanie:Ugotowaną, przecedzoną
ciecierzycę umieścić w mikserze do rozdrabniania.Dodać
jajko,
chleb,
czosnek,
cebulę,
musztardę i pozostałe
przyprawy.Całość lekko rozdrobnić, odłożyć połowę, a resztę ponownie miksować do uzyskania kremowej konsystencji.Wymieszać wszystko razem.Masa powinna być dość twarda /jeśli nie, to można ją wstawić na chwilę do lodówki, lub dodać odrobię
bułki tartej/aby można było formować owalne burgery.Gotowe krążki należy piec na dobrze rozgrzanej patelni do grillowania /bez tłuszczu/ z obu stron, zmniejszając ciut ogień w trakcie pieczenia.Masa powinna się ładnie ściąć, a tym samym nie ma problemów z przewracaniem na drugą stronę. Burgery są gotowe, kiedy obydwie strony są ładnie przyrumienione , a całość jest zwarta.Podajemy je z dowolną
sałatką np. z
pomidorów i
czerwonej cebulki oraz
zieloną sałatą.



Ponieważ burgery z
ciecierzycy są dla mnie dość suche lubię podawać je z warzywnymi sosami. Dzisiaj jest to zimny sos z
suszonych pomidorów czyli czerwone pesto./.../
