Wykonanie

No to klops!... dzisiaj na obiad :-) Soczyste, bardzo aromatyczne
mięso otulone
surową szynką to danie proste, ale bardzo wykwintne. Jedni robią go z
jajkiem na twardo, a inni bez. Ja zdecydowanie należę do tej drugiej grupy. Klops idealnie pasuje do
młodych ziemniaków i chrupiących
młodych warzyw. U mnie w wersji bez sosu - jest zbyt dobry, żeby zagłuszać jego smak :-)Składniki:ok 1,2 kg
szynki wieprzowej3
jajka L2 ząbki
czosnku1 duża
cebula1 szkl zmielonego świeżego
chleba1 szkl
mleka1 pęczek
koperkusłodka paprykaostra paprykasól,
pieprz10 plastrów
szynki parmeńskiej1.
Mięso wieprzowe oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce na najmniejszych oczkach. Zmielony
chleb zalewamy
mlekiem i czekamy, aż nim nasiąknie. Do
mięsa dodajemy
chleb,
jajka, przeciśnięty przez praskę
czosnek, posiekaną
cebulę i
koperek,
paprykę słodką i ostrą,
sól i pierz.2.
Mięso można wyrabiać dłońmi, ale łatwiej będzie użyć do tego miksera z końcówką do mieszania.
Mięso tak długo miksujemy, aż stanie się jednolite. Podczas wyrabiania możemy dolewać
wody lub
mleka, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.3. Formę keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm wykładamy plastrami
szynki parmeńskiej i wlewamy do niej
mięsną masę. Blachę przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 180*C piekarnika. Klopsa w takiej temperaturze pieczemy 1 godzinę, a kolejne 20 minut już bez folii w 200*C.SMACZNEGO :-)


