Wykonanie

Składniki:
ogórki gruntowe małe
kalafior 1
papryka (w różnych kolorach) po 1
pieczarki małe
marchewmałe
cebulkiliść laurowy,
ziele angielskie,
gorczyca, kawałki
chrzanu, ząbki
czosnkuocet 1,5 szklanki
woda 6-8 szklanek
sól 2 płaskie łyżki
cukier 10 łyżekWykonanie:Warzywa umyć.
Kalafior podzielić na różyczki.
Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w podłużne kawałki. Dużą
marchew pokroić w słupki.
Kalafior,
pieczarki,
marchew,
cebulkę - oddzielnie zblanszować. Z
wody,
octu,
soli i
cukru ugotować zalewę. Do słoików nakładać warzywa. Do każdego słoja włożyć
listek laurowy,
ziele angielskie,
czosnek, ziarna
gorczycy,
chrzan. Wszystko zalać gorącą zalewą. Mocno zakręcić i odstawić do góry dnem.