ßßß
Składniki:ogórki gruntowe małekalafior 1papryka (w różnych kolorach) po 1pieczarki małemarchewmałe cebulkiliść laurowy, ziele angielskie, gorczyca, kawałki chrzanu, ząbki czosnkuocet 1,5 szklankiwoda 6-8 szklaneksól 2 płaskie łyżkicukier 10 łyżekWykonanie:Warzywa umyć. Kalafior podzielić na różyczki. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w podłużne kawałki. Dużą marchew pokroić w słupki. Kalafior, pieczarki, marchew, cebulkę - oddzielnie zblanszować. Z wody, octu, soli i cukru ugotować zalewę. Do słoików nakładać warzywa. Do każdego słoja włożyć listek laurowy, ziele angielskie, czosnek, ziarna gorczycy, chrzan. Wszystko zalać gorącą zalewą. Mocno zakręcić i odstawić do góry dnem.