ßßß Cookit - przepis na Śniadaniowe propozycje

Śniadaniowe propozycje

nazwa

Wykonanie

Coś mnie podkusiło na udział w konkursie Śniadanie Tymbark. Znając siebie i swoje szczęście to i tak nic z tego nie będzie :)) powiedziałabym, że jest to dodatkowa motywacja do skomponowania czegoś fajnego.
1. Bułka słonecznikowa z pastą "tatarską", szynką dojrzewającą, kiełkami lucerny i sokiem pomarańczowym.
Pasta "tatarska" (inspirowana sosem tatarskim):
165 g serka twarogowego naturalnego (u mnie Turek)
4 nieduże grzybki marynowane
2 małe ogórki kiszone
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka chrzanu
szczypta papryki chilli (u mnie 1cm kawałek suszonej papryki chilli drobno pokrojony)
Grzyby i ogórki pokroić w drobną kostkę, dodać do serka. Doprawić musztardą, chrzanem i papryką. Wymieszać.
Bułkę słonecznikową przekroić na pół, nałożyć 2 łyżki pasty na nią ułożyć 2 plasterki szynki wędzonej długo dojrzewającej i kiełki lucerny. Przykryć drugą połówką bułki.
2. Ciabatta z pastą "grecką", salami pieprzowym, bazylią, sokiem pomarańczowym.
Pasta "grecka" (oliwki, salami, ser feta to dla mnie Grecja)
130 g serka naturalnego lekkiego
50 g sera feta
5 oliwek czarnych
3 pomidory suszone
1 łyżeczka soku z cytryny
Ser feta drobno pokruszyć do miseczki dodać serek naturalny. Pomidory i oliwki drobno pokroić dodać do serków, skropić sokiem z cytryny. Wymieszać.
Ciabattę przekroić na pół, posmarować pastą, ułożyć plasterek lub dwa salami z pieprzem i kilkoma listkami bazylii. Przykryć drugą połówką bułki.
3. Bułka dyniowa z pastą "grecką", szynką dojrzewającą, bazylią i sokiem pomarańczowym.
Bułkę dyniową przekroić na pół. Dolną część posmarować pastą "grecką". Na nią ułożyć 2, 3 plasterki szynki wędzonej długo dojrzewającej i kilka listków bazylii. Przykryć wierzchnią warstwą bułki.
Smacznego!
Ps. szklanka soku jako alternatywa dla kawy czy herbaty to świetny dodatek do kanapek. Polecam!
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2014/03/buki-na-sniadanie-kilka-propozycji.html