Wykonanie
Coś mnie podkusiło na udział w konkursie Śniadanie Tymbark. Znając siebie i swoje szczęście to i tak nic z tego nie będzie :)) powiedziałabym, że jest to dodatkowa motywacja do skomponowania czegoś fajnego.1.
Bułka słonecznikowa z pastą "tatarską",
szynką dojrzewającą,
kiełkami lucerny i
sokiem pomarańczowym.

Pasta "tatarska" (inspirowana
sosem tatarskim):165 g
serka twarogowego naturalnego (u mnie Turek)4 nieduże
grzybki marynowane2 małe
ogórki kiszone1 łyżeczka
musztardy Dijon1 łyżeczka
chrzanuszczypta
papryki chilli (u mnie 1cm kawałek suszonej
papryki chilli drobno pokrojony)
Grzyby i
ogórki pokroić w drobną kostkę, dodać do
serka. Doprawić
musztardą,
chrzanem i
papryką. Wymieszać.
Bułkę słonecznikową przekroić na pół, nałożyć 2 łyżki pasty na nią ułożyć 2 plasterki
szynki wędzonej długo dojrzewającej i
kiełki lucerny. Przykryć drugą połówką
bułki.2. Ciabatta z pastą "grecką",
salami pieprzowym,
bazylią,
sokiem pomarańczowym.

Pasta "grecka" (
oliwki,
salami,
ser feta to dla mnie Grecja)130 g
serka naturalnego lekkiego50 g
sera feta5
oliwek czarnych3
pomidory suszone1 łyżeczka
soku z cytrynySer feta drobno pokruszyć do miseczki dodać
serek naturalny.
Pomidory i
oliwki drobno pokroić dodać do
serków, skropić
sokiem z cytryny. Wymieszać.

Ciabattę przekroić na pół, posmarować pastą, ułożyć plasterek lub dwa
salami z
pieprzem i kilkoma listkami
bazylii. Przykryć drugą połówką
bułki.3.
Bułka dyniowa z pastą "grecką",
szynką dojrzewającą,
bazylią i
sokiem pomarańczowym.
Bułkę dyniową przekroić na pół. Dolną część posmarować pastą "grecką". Na nią ułożyć 2, 3 plasterki
szynki wędzonej długo dojrzewającej i kilka listków
bazylii. Przykryć wierzchnią warstwą
bułki.Smacznego!Ps. szklanka soku jako alternatywa dla
kawy czy
herbaty to świetny dodatek do kanapek. Polecam!