Wykonanie
Sos pieczarkowy jest używany przeze mnie do wielu potraw. Bardzo go lubię z gołąbkami, z
makaronem i z
filetami z kurczaka. Dlatego najpierw sosik a
potem reszta dania. Dziś w duecie z
filetami z kurczaka.Sk ładniki na sos:700 ml
wody20 dag
pieczarek1 średnia
cebula1 ząbek
czosnku1 łyżeczka drobno pokrojonego imb iru1 mała
marchewka3 łyżk i
jogurtu2 łyżki
skrobi kukurydzianejzielone: listek
lubczyku,
pietruszki,
koperku (umyte i związane)
przyprawy: 1 łyżk a
Vegety,
pieprzPieczarki umyć, drobno pokroić, posypać szczyptą kwasku
cytrynowego lub polać
sokiem z połówki
cytryny, w ymieszać.
Cebulę obrać pokroić w kostkę,
czosnek ro z gnieść na miazgę lub drobn o posiekać .
Marchewkę obrać, pokroić w kosteczkę.
Cebulkę smażymy na łyżce
oleju, dodajemy
czosnek i
imbir lekko podsmażamy przekładamy do garna z gotującą się
wodą. Dodajemy do tego
przyprawy, zielone i
marchewkę. Na łyż ce masełka podsmażamy
pieczarki, pozwalamy b y
woda odparowała i ładnie się wówczas przypieką (ja tak lubię).Dodajemy do
wywaru i gotujemy około 15 minut.
Skrobię rozrabiamy w odrobinie zimn ej
wody (ok.3 łyżki) dodajemy do
wywaru, gotujemy. Do
jogurtu dodajemy gorącego sosu, mie szamy i wlewamy do sosu . Wystarczy tylko zagotować.1 podwójną p ierś z
kurczaka, kr oi my w niewielkie kotlety, przyprawiamy:
soląpapryką słodkącarry i smażymy na niewielkiej ilości
oleju. Usmażone polewamy
sosem pieczarkowym. Danie doskonałe z
ryżem, z iemniaczkami.