ßßß Cookit - przepis na Sos pieczarkowy i pierś z kurczaka

Sos pieczarkowy i pierś z kurczaka

nazwa

Wykonanie

Sos pieczarkowy jest używany przeze mnie do wielu potraw. Bardzo go lubię z gołąbkami, z makaronem i z filetami z kurczaka. Dlatego najpierw sosik a potem reszta dania. Dziś w duecie z filetami z kurczaka.
Sk ładniki na sos:
700 ml wody
20 dag pieczarek
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka drobno pokrojonego imb iru
1 mała marchewka
3 łyżk i jogurtu
2 łyżki skrobi kukurydzianej
zielone: listek lubczyku, pietruszki, koperku (umyte i związane)
przyprawy: 1 łyżk a Vegety, pieprz
Pieczarki umyć, drobno pokroić, posypać szczyptą kwasku cytrynowego lub polać sokiem z połówki cytryny, w ymieszać. Cebulę obrać pokroić w kostkę, czosnek ro z gnieść na miazgę lub drobn o posiekać . Marchewkę obrać, pokroić w kosteczkę. Cebulkę smażymy na łyżce oleju, dodajemy czosnek i imbir lekko podsmażamy przekładamy do garna z gotującą się wodą. Dodajemy do tego przyprawy, zielone i marchewkę. Na łyż ce masełka podsmażamy pieczarki, pozwalamy b y woda odparowała i ładnie się wówczas przypieką (ja tak lubię).
Dodajemy do wywaru i gotujemy około 15 minut. Skrobię rozrabiamy w odrobinie zimn ej wody (ok.3 łyżki) dodajemy do wywaru, gotujemy. Do jogurtu dodajemy gorącego sosu, mie szamy i wlewamy do sosu . Wystarczy tylko zagotować.
1 podwójną p ierś z kurczaka, kr oi my w niewielkie kotlety, przyprawiamy:
solą
papryką słodką
carry i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Usmażone polewamy sosem pieczarkowym. Danie doskonałe z ryżem, z iemniaczkami.
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2013/05/sos-pieczarkowy-i-piers-z-kurczaka.html