Wykonanie
Kanapka codzienność każdego dnia i aby nie popaść w rutynę staram się coś nowego na
chleb zrobić,jakąś pastę,
wędlinę czy coś z
nabiału. Tym razem padło na
boczek moi domownicy nie przepadają za
ziołami w
wędlinie więc zrobiłam
boczek z bardzo podstawowych składników a smaku całości nadawały
zioła takie jak
rozmaryn,
tymianek oraz
cebula,
czosnek które umieściłam w naczyniu żaroodpornym pod
boczkiem zwijanym. Podczas wolnego
pieczenia mięso puściło
soki, wytopił się tłuszcz tworząc z całości własny aromatyczny sos, który posłużył mi do podlewania
mięsa, aby stworzyć aromatyczne
mięso.


SKŁADNIKI :
boczek surowy bez skóry ok 1 kg
paprykę słodką ok 1 łyżeczki jeśli lubimy możemy też posypać ostrą
sól morskapieprz świeżo zmielony
musztarda ostra 2 łyżki
czosnek 2 ząbki potarte do
mięsa i ok 5 ząbków do naczynia w którym będziemy piec
cebule 3szt
liść laurowy 3 szt
ziele angielskie 4 szt
rozmaryn 2 gałązki
tymianek 3 gałązki2 łyżki
smalcu3 łyżki
oliwy do obtoczenia
mięsa
SPOSÓB WYKONANIA :-
mięso myjemy osuszamy, gotowy płat
mięsa nacieramy startym
czosnkiem, posypujemy z jednej i drugiej strony
solą, świeżo zmielonym
pieprzem,
papryką,-
mięso z jednej strony nacieramy
musztardą - wklepujemy- tak przygotowany
boczek zwijamy ciasno i obwiązujemy ciasno sznurkiem i odstawiamy na 3-4 godziny a najlepiej na całą noc, aby
mięso nam się zamarynowało.- po tym czasie przygotowany rulon
mięsa obtaczamy w
oliwie (
oleju) i układamy w naczyniu żaroodpornym lub innym co będzie nam służyło do pieczenia- na spód wkładamy 2 łyżki
smalcu, układamy pociętą na części
cebule,
czosnek,
zioła,
liść laurowy,
ziele angielskieNagrzewamy piekarnik do 160 stopni i wkładamy nasz
boczek- po 30 minutach temperaturę zmniejszamy do 130 stopni- co jakiś czas
mięso obracamy i polewamy sosem który powstaje podczas pieczenia oraz 3-4
razy podczas pieczenia smarujemy
mięso wodąTak pieczemy ok 2,5godziny lub dłużej w zależności od grubości naszego
boczek godziny aż miso będzie upieczone pod koniec odcinamy kawałek upewniając się czy jest przepieczony.
Boczek jest bez chemii, konserwantów nie jest napompowany
wodą a przede wszystkim tworzymy smak pod swoje
kubki smakowe:) a i nudą z lodówki nie wieje :)))