ßßß
Składniki :Jajecznica6 jajek1 łyżeczka nasion kopru włoskiego0,5 łyżeczki kminu rzymskiego0, 25 łyżeczki gorczycy0,5 łyżeczki płatków chillikawałeczek startego imbiru1 średnia cebula2 ząbki czosnku2 kolorowe papryki4 średnie pomidorysól, pieprzJogurt25ml oliwy extra virgin0 , 5 łyżeczki sumaku0,5 łyżeczki czosnku wyciśniętego przez praskę100-125g jogurtu greckiegosok z cytryny
Przygotowanie :Na patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej przyprawy: koper włoski, kmin, gorczyce i płatki chilli, smażyć przez kilka minut aż zacznie wydobywać się aromat, ale uważać aby ich nie przypalić. Następnie dodać starty na tarce imbir, czosnek wyciśnięty przez praskę oraz pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Dokładnie wymieszać, aby warzywa połączyły się z przyprawami i smażyć na niewielkim ogniu do czasu aż cebula się zeszkli. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i paprykę. Całość dusić do czasu aż papryka zmięknie, a sos zgęstnieje, jeżeli jest zbyt suchy, dodać niewielką ilość wody.W międzyczasie przygotować sos jogurtowy - w niewielkiej miseczce dokładnie wymieszać wszystkie składniki, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.Gdy papryka będzie miękka wbić jajka, delikatnie wymieszać i smażyć do czasu uzyskania pożądanej konsystencji (są osoby które wolą jajecznicę luźną, inni natomiast wolą suchą). Podawać natychmiast przybrane pietruszką i sosem jogurtowym z sumakiem.
Smacznego!
