Wykonanie
Na sobotnie śniadanie chciałabym Wam dziś zaproponować turecką jajecznicę, czyli menemen. Jest to aromatyczna jajecznica z dodatkiem
cebuli,
papryki i
pomidorów. Do tego podaje się
jogurt z sumakiem, który rewelacyjnie pasuje do
jajek. Początkowo byłam nieco zaskoczona takim połączeniem, ale okazało się na prawdę rewelacyjnie. Jajecznica z takimi dodatkami jest idealna na tę
porę roku, gdy
papryka i
pomidory są świeże, pachnące i tanie. Polecam!

Składniki :Jajecznica6
jajek1 łyżeczka nasion
kopru włoskiego0,5 łyżeczki
kminu rzymskiego0, 25 łyżeczki
gorczycy0,5 łyżeczki
płatków chillikawałeczek startego
imbiru1 średnia
cebula2 ząbki
czosnku2 kolorowe
papryki4 średnie
pomidorysól,
pieprzJogurt25ml
oliwy extra virgin0 , 5 łyżeczki sumaku0,5 łyżeczki
czosnku wyciśniętego przez praskę100-125g
jogurtu greckiegosok z cytryny
Przygotowanie :Na patelni z grubym dnem rozgrzać
oliwę i przesmażyć na niej
przyprawy:
koper włoski,
kmin,
gorczyce i
płatki chilli, smażyć przez kilka minut aż zacznie wydobywać się aromat, ale uważać aby ich nie przypalić. Następnie dodać starty na tarce
imbir,
czosnek wyciśnięty przez praskę oraz pokrojoną w drobną kosteczkę
cebulę. Dokładnie wymieszać, aby warzywa połączyły się z
przyprawami i smażyć na niewielkim ogniu do czasu aż
cebula się zeszkli. Dodać pokrojone w kostkę
pomidory i
paprykę. Całość dusić do czasu aż
papryka zmięknie, a sos zgęstnieje, jeżeli jest zbyt suchy, dodać niewielką ilość
wody.W międzyczasie przygotować
sos jogurtowy - w niewielkiej miseczce dokładnie wymieszać wszystkie składniki, doprawić do smaku
sokiem z cytryny,
solą i
pieprzem.Gdy
papryka będzie miękka wbić
jajka, delikatnie wymieszać i smażyć do czasu uzyskania pożądanej konsystencji (są osoby które wolą jajecznicę luźną, inni natomiast wolą suchą). Podawać natychmiast przybrane
pietruszką i
sosem jogurtowym z sumakiem.


Smacznego!

