Wykonanie
Placki ziemniaczane można podawać w różnych wersjach, tym razem mam dla Was wersje na bogato czyli z dodatkiem sosu gulaszowego i bigosem. Moja mama często robi też pyszną
kapustę z
boczkiem i
cebulką do tego.POTRZEBUJEMY:-
ziemniaki (wg uznania)- 2
jajka-
sól,
pieprz-
mięso wołowe ok 500g-
cebula-
pieczarki-
czosnek- 1½ szklanki
bulionu wołowego- czerwona
słodka papryka- 0,5 kg
kapusty kiszonej- 0,5 kg
kapusty białej-
kiełbasa podwawelska-
ziele angielskie-
liście laurowe-
śmietana-
olejPlacki:
Ziemniaki trzemy na średnich oczkach, dodajemy
jajko,
sól,
pieprz, mieszamy i smażymy.Bigos:
Kapustę kiszoną płuczemy (tylko, jeśli jest bardzo kwaśna), osączamy, kroimy drobno i przekładamy do garnka.
Kapustę białą oczyszczamy z zewnętrznych liści, szatkujemy i łączymy z kiszoną. Solimy i gotujemy do miękkości (ok. 30min.).Dodajemy pokrojoną
kiełbasę oraz
przyprawy:
ziele angielskie,
pieprz,
liście laurowe. Gotujemy ok 40 min.Gulasz:
Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zrumieniamy na niewielkiej ilości
oleju.
Cebulę i
pieczarki obieramy, kroimy w kostkę, smażymy do zeszklenia na pozostałym
oleju i dodajemy do
mięsa. Wszystko zalewamy
bulionem, dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek,
sól,
pieprz,
paprykę do smaku i dusimy ok. 1 godz. 30 minut.Na koniec wszystko polewamy odrobiną
śmietany lub
sosu czosnkowego.