Wykonanie
Placki zbójnickie trochę inaczej
Placki zbójnickie to nic innego jak placki ziemniaczane z mięsnym gulaszem. Ja przedstawię Wam trochę inną formę: Placki nadziane
mięsem mielonym, w
sosie pomidorowo -
pieczarkowym.Na 4-5 placków potrzebujemy:1 kg
ziemniaków2
jajka1 szkalnkę m ąki pszennejok 300g
mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowo-wieprzowego - drobiowego nie polecam)ok 400g
pieczarekpuszkę krojonych
pomidorów2
cebule średniej wielkości2 ząbki
czosnkułyżeczkę
ziół prowansalskichłyżeczkę
słodkiej papryki mielonej
sól,
pieprz do smaku
śmietanę ok 100ml
olejPrzygotowanie:Polecam zacząć od zesmażenia
mięsa. Tylko z odrobiną
pieprzu i
soli do smaku. Do nadziania placków konieczne jest przygotowanie wcześniej
mięsa, należy go uprzednio usmażyć, aby nie było obawy o surowe
mięso w środku.
Ziemniaki ścieramy na tarce. Ja wybrałam grubsze oczka i placki bez problemu się pieką. Jednak jeśli nie jesteście przekonani, można skorzystać z mniejszych oczek lub standardowego przecieru na placki ziemniaczane.Do startych ziemniaczków dodajemy 2
jajka, 1 szklankę
mąki, startą 1
cebulę,
sól i
pieprz (po ok 1 łyżeczce) oraz łyżeczkę startej
słodkiej papryki. Całość musimy dobrze wymieszać. Zaczynamy smażenie :)
Na rozgrzany
olej na patelni wlewamy łyżkę (mam tu na myśli dużą chochlę) ciasta na placki tworząc połowę placka. Następnie rozkładamy wysmażone
mięso i przykrywamy drugą łyżką ciasta. Po kilku chwilach/minutach gdy spód będzie już wypieczony przerzucamy placek na drugą stronę.Przygotowanie sosu:1
cebulkę siekamy i podsmażamy, następnie dodajemy pokrojone w paseczki
pieczarki i całość dusimy z odrobiną
soli. Po ok 10 minutach gdy
pieczarki będą już miękkie dodajemy puszkę
pomidorów i pokrojony lub wyciśnięty przez praskę
czosnek. Następnie dodajemy łyżeczkę
ziół prowansalskich i
pieprzu do smaku. (Warto dodać również do
pomidorów płaską łyżeczkę
cukru dla przełamania ich smaku). Na koniec dodajemy
śmietanę i doprowadzamy do wrzenia. Gotowe.Całość możecie zobaczyć poniżej.Smacznego:)
SMACZNEGO!Tags: placki ziemniaczane,placki zbójnickie,
mięso mielone,
ziemniaki,
pieczarki,
pomidory,sosnast. »Dodaj komentarz