ßßß
Placki zbójnickie to nic innego jak placki ziemniaczane z mięsnym gulaszem. Ja przedstawię Wam trochę inną formę: Placki nadziane mięsem mielonym, w sosie pomidorowo - pieczarkowym.Na 4-5 placków potrzebujemy:1 kg ziemniaków2 jajka1 szkalnkę m ąki pszennejok 300g mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowo-wieprzowego - drobiowego nie polecam)ok 400g pieczarekpuszkę krojonych pomidorów2 cebule średniej wielkości2 ząbki czosnkułyżeczkę ziół prowansalskichłyżeczkę słodkiej papryki mielonejsól, pieprz do smakuśmietanę ok 100mlolej

Przygotowanie:Polecam zacząć od zesmażenia mięsa. Tylko z odrobiną pieprzu i soli do smaku. Do nadziania placków konieczne jest przygotowanie wcześniej mięsa, należy go uprzednio usmażyć, aby nie było obawy o surowe mięso w środku.Ziemniaki ścieramy na tarce. Ja wybrałam grubsze oczka i placki bez problemu się pieką. Jednak jeśli nie jesteście przekonani, można skorzystać z mniejszych oczek lub standardowego przecieru na placki ziemniaczane.Do startych ziemniaczków dodajemy 2 jajka, 1 szklankę mąki, startą 1 cebulę, sól i pieprz (po ok 1 łyżeczce) oraz łyżeczkę startej słodkiej papryki. Całość musimy dobrze wymieszać. Zaczynamy smażenie :)

Na rozgrzany olej na patelni wlewamy łyżkę (mam tu na myśli dużą chochlę) ciasta na placki tworząc połowę placka. Następnie rozkładamy wysmażone mięso i przykrywamy drugą łyżką ciasta. Po kilku chwilach/minutach gdy spód będzie już wypieczony przerzucamy placek na drugą stronę.Przygotowanie sosu:1 cebulkę siekamy i podsmażamy, następnie dodajemy pokrojone w paseczki pieczarki i całość dusimy z odrobiną soli. Po ok 10 minutach gdy pieczarki będą już miękkie dodajemy puszkę pomidorów i pokrojony lub wyciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy łyżeczkę ziół prowansalskich i pieprzu do smaku. (Warto dodać również do pomidorów płaską łyżeczkę cukru dla przełamania ich smaku). Na koniec dodajemy śmietanę i doprowadzamy do wrzenia. Gotowe.Całość możecie zobaczyć poniżej.Smacznego:)

SMACZNEGO!Tags: placki ziemniaczane,placki zbójnickie,mięso mielone,ziemniaki,pieczarki,pomidory,sosnast. »Dodaj komentarz