ßßß Cookit - przepis na Wiosenna sałatka mięsno - warzywna z parowaru

Wiosenna sałatka mięsno - warzywna z parowaru

nazwa

Wykonanie

Wiosna to czas, kiedy nasze talerze wyglądają bardziej kolorowo niż w zimie :) Można kombinować z różnymi sałatkami, surówkami, a kolory na talerzu pobudzają do życia i do większego działania :) Sałatka amarantusowo - marchewkowa sprzed kilkunastu dni bardzo Wam się podobała, także kolej na kolejną, z trochę większą ilością składników :)
Podobno nie łączy się pomidora z ogórkiem, bo ogórek zawiera enzym askorbinowy, który niszczy witaminę C z pomidora, ale tym razem je połączyłem :) Najwyżej witaminy C będzie trochę mniej, a i tak nadrobiłem zjedzeniem samego pomidora później :) Ogólnie mam na pomidory uczulenie i rzadko je niestety jem. Chociaż po tej odmianie Kumato, której użyłem tym razem nie miałem żadnych objawów :) Więc może w końcu będę mógł zacząć je częściej jeść :)
Składniki :
1 filet z piersi kurczaka
10 cm pora - biała część
2 ziemniaki truflowe
3 rzodkiewki
1 pomidor kumato
1/3 ogórka
2 łyżki kiełków brokułu
natka pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
3 listki bazylii
Przyprawy :
pieprz ziołowy
czosnek granulowany
oregano
pieprz czarny
Pierś z kurczaka myjemy, odsączamy wodę i oczyszczamy. Po czym kroimy ją na małe kawałki i przekładamy do głębokiego naczynia. Polewamy oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy w niej kawałki kurczaka. Posypujemy pieprzem ziołowym, czosnkiem i oregano. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i kroimy, następnie posypujemy nią mięso i odstawiamy je na bok, na krótszą bądź dłuższą chwilę. Ja byłem bardzo głodny, więc długo się nie marynowały :D
Ziemniaki truflowe obieramy, myjemy i kroimy na plasterki, a następnie na mniejsze kawałki.
Do parowaru na tacce z folii aluminiowej na 1 poziom przekładamy mięso. Na 2 poziomie na folii układamy ziemniaki. Zalewamy pojemnik na wodę wrzątkiem i włączamy urządzenie na 20 minut.
W czasie jak część składników już się paruje, parzymy wrzątkiem pomidora kumato, obieramy go ze skórki i kroimy w ćwiartki. Rzodkiewki myjemy i kroimy w plasterki. Ogórka myjemy, obieramy i również kroimy w plastry. Posypujemy kawałki pomidora i ogórka pieprzem czarnym. Pora myjemy i kroimy w grubsze plastry. Listki bazylii myjemy.
Na 10 minut przed końcem parowania na 2 poziom wrzucamy na folii aluminiowej pora :)
Gdy parowar się wyłączy mieszamy na miseczce wszystkie składniki ze sobą. Do składników z parowaru: mięsa, ziemniaków truflowych i pora dodajemy pomidory, rzodkiewkę, ogórki, bazylię i kiełki brokułu.
Jak zawsze czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.
Pozdrawiam i smacznego.
Adam
Źródło:http://parowarfaceta.blogspot.com/2015/03/wiosenna-saatka-miesno-warzywna-z.html