Wykonanie
Wiosna to czas, kiedy nasze talerze wyglądają bardziej kolorowo niż w zimie :) Można kombinować z różnymi
sałatkami, surówkami, a kolory na talerzu pobudzają do życia i do większego działania :)
Sałatka amarantusowo - marchewkowa sprzed kilkunastu dni bardzo Wam się podobała, także kolej na kolejną, z trochę większą ilością składników :)
Podobno nie łączy się
pomidora z
ogórkiem, bo
ogórek zawiera enzym askorbinowy, który niszczy witaminę C z
pomidora, ale tym razem je połączyłem :) Najwyżej witaminy C będzie trochę mniej, a i tak nadrobiłem zjedzeniem samego
pomidora później :) Ogólnie mam na
pomidory uczulenie i rzadko je niestety jem. Chociaż po tej odmianie Kumato, której użyłem tym razem nie miałem żadnych objawów :) Więc może w końcu
będę mógł zacząć je częściej jeść :)
Składniki :1
filet z piersi kurczaka10 cm
pora - biała część2
ziemniaki truflowe3
rzodkiewki1
pomidor kumato1/3
ogórka2 łyżki
kiełków brokułunatka pietruszki2 łyżki
oliwy z oliwek3 listki
bazyliiPrzyprawy :
pieprz ziołowyczosnek granulowany
oreganopieprz czarnyPierś z kurczaka myjemy, odsączamy
wodę i oczyszczamy. Po czym kroimy ją na małe kawałki i przekładamy do głębokiego naczynia. Polewamy
oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy w niej kawałki
kurczaka. Posypujemy
pieprzem ziołowym,
czosnkiem i
oregano.
Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i kroimy, następnie posypujemy nią
mięso i odstawiamy je na bok, na krótszą bądź dłuższą chwilę. Ja byłem bardzo głodny, więc długo się nie marynowały :D
Ziemniaki truflowe obieramy, myjemy i kroimy na plasterki, a następnie na mniejsze kawałki.Do parowaru na tacce z folii aluminiowej na 1 poziom przekładamy
mięso. Na 2 poziomie na folii układamy
ziemniaki. Zalewamy pojemnik na
wodę wrzątkiem i włączamy urządzenie na 20 minut.
W czasie jak część składników już się paruje, parzymy wrzątkiem
pomidora kumato, obieramy go ze skórki i kroimy w ćwiartki.
Rzodkiewki myjemy i kroimy w plasterki.
Ogórka myjemy, obieramy i również kroimy w plastry. Posypujemy kawałki
pomidora i
ogórka pieprzem czarnym.
Pora myjemy i kroimy w grubsze plastry. Listki
bazylii myjemy.
Na 10 minut przed końcem parowania na 2 poziom wrzucamy na folii aluminiowej
pora :)Gdy parowar się wyłączy mieszamy na miseczce wszystkie składniki ze sobą. Do składników z parowaru:
mięsa,
ziemniaków truflowych i
pora dodajemy
pomidory,
rzodkiewkę,
ogórki,
bazylię i
kiełki brokułu.
Jak zawsze czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.Pozdrawiam i smacznego.Adam