Wykonanie

Zapraszam do sporządzenia pysznej sałatki. Wcześniej znałam ją w wersji glutenowej czyli z
makaronem. Teraz
makaron zamieniłam na przepyszną i zdrową
kaszę jaglaną i w tym układzie
sałatka pozostała przepyszna, a co najważniejsze, jest bezglutenowa. Serdecznie polecam!Składniki:1/2 szklanki
kaszy jaglanej1 mała
pierś z kurczaka1
papryka czerwona1 puszka
kukurydzy1 puszka
groszku konserwowego, superdrobnego1 łyżeczka
masłaoliwaprzyprawy:
sól morska,
pieprz,
curry (moja mieszanka, bo kupne są glutenowe:
papryka słodka,
kurkuma,
kmin rzymski,
cynamon)
koperek świeży lub suszonyWykonanie:

1.
Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałeczki i smażymy na
oliwie z dodatkiem wyżej wskazanych przypraw. Następnie pozostawiamy do ostygnięcia.

2.
Czerwoną paprykę kroimy w drobną kosteczkę.

3.
Kaszę jaglaną gotujemy w następujący sposób. Na pół szklanki
kaszy potrzebujemy szklankę
wody, którą zagotowujemy. Następnie do wrzątku dodajemy szczyptę
soli, łyżeczkę
masła i szczyptę
kurkumy i wsypujemy na wrzątek
kaszę jaglaną, którą musimy wcześniej dokładnie wypłukać najpierw pod zimną a
potem pod gorącą
wodą. Podczas gotowania NIE MIESZAMY.
Kasza sobie wytwarza kanaliki (widoczne na zdjęciu), którymi wydostaje się wilgoć.
Kasza gotuje się w ten sposób na sypko i taka jest najlepsza. Jest ugotowana w momencie, gdy wchłonie całą wilgoć.

4. Ugotowaną
kaszę pozostawiamy do wystygnięcia.

5. Gdy
kasza przestygnie dodajemy do niej wszystkie składniki sałatki:
paprykę,
groszek,
kukurydzę i usmażonego, wystudzonego
kurczaka.

6. Następnie dodajemy
przyprawy:
sól,
pieprz i
koperek oraz około 2 łyżki
oliwy i mieszamy. Jeżeli
sałatka okaże się za sucha, to jeszcze odrobinę
oliwy.

7. Następnie
sałatkę trzeba schłodzić w lodówce. Najsmaczniejsza jest schłodzona.

