Wykonanie
50 dag chudego
mielonego mięsa wołowego,1/2 szklanki
bułki tartej,2
jajka,1
cebula (10 dag),1 ząbek
czosnku,2 łyżki
oleju,2 łyżki
soku z cytryny,1 łyżeczka skórki otartej z
cytryny,1 łyżka
sosu sojowego,1 łyżeczka zmielonego
kminku,2 łyżeczki łagodnej
przyprawy curry,1 łyżeczka suszonej
mięty,1 łyżka
keczupu,1 1/2 łyżki
natki pietruszki,
sól,
pieprzSOS25 dag
czereśni,2 łyżki
soku pomarańczowego,1 łyżeczka skórki otartej z
pomarańczy,po szczypcie
gałki muszkatołowej,
soli i
pieprzuCebulę i
czosnek obrać i posiekać.
Mięso wymieszać z
bułką tartą,
jajkami,
cebulą,
czosnkiem, skórką i
sokiem z cytryny,
ziołami oraz
przyprawami. Uformować kulki średnicy 2,5 cm, ułożyć je na folii aluminiowej wysmarowanej
olejem i również posmarować
olejem. Piec 15 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.Przygotować sos:
czereśnie umyć, osączyć, oczyścić z ogonków i pestek. Zmiksować i wymieszać z
sokiem i skórką z
pomarańczy oraz
gałką muszkatołową,
solą i
pieprzem. Wlać do sosjerki.Pulpety podawać z
bagietką i
zieloną sałatą lub z
ryżem ugotowanym na sypko.