ßßß Cookit - przepis na Pulpety z wołowiny w sosie czereśniowym

Pulpety z wołowiny w sosie czereśniowym

Wykonanie

50 dag chudego mielonego mięsa wołowego,
1/2 szklanki bułki tartej,
2 jajka,
1 cebula (10 dag),
1 ząbek czosnku,
2 łyżki oleju,
2 łyżki soku z cytryny,
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,
1 łyżka sosu sojowego,
1 łyżeczka zmielonego kminku,
2 łyżeczki łagodnej przyprawy curry,
1 łyżeczka suszonej mięty,
1 łyżka keczupu,
1 1/2 łyżki natki pietruszki,
sól,
pieprz
SOS
25 dag czereśni,
2 łyżki soku pomarańczowego,
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy,
po szczypcie gałki muszkatołowej, soli i pieprzu
Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Mięso wymieszać z bułką tartą, jajkami, cebulą, czosnkiem, skórką i sokiem z cytryny, ziołami oraz przyprawami. Uformować kulki średnicy 2,5 cm, ułożyć je na folii aluminiowej wysmarowanej olejem i również posmarować olejem. Piec 15 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
Przygotować sos: czereśnie umyć, osączyć, oczyścić z ogonków i pestek. Zmiksować i wymieszać z sokiem i skórką z pomarańczy oraz gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wlać do sosjerki.
Pulpety podawać z bagietką i zieloną sałatą lub z ryżem ugotowanym na sypko.
Źródło:http://swietne-przepisy.blogspot.com/2015/03/pulpety-z-woowiny-w-sosie-czeresniowym.html