ßßß Cookit - przepis na Jajka marmurkowe

Jajka marmurkowe

Wykonanie

Dania i ciasta na każdy dzień!
Social Icons
Strony
Ostatnio dodane
Lista zaprzyjaźnionych blogów
Aktualności
Najczęściej używane w kuchni miary
1 szklanka mąki - 150 g
1 szklanka cukru - 220 g
1 szklanka mleka - 1/4 l
1 łyżka oleju - 14 g
1 łyżka śmietany - 15 g
1 łyżeczka soli - 6 g
1 łyżeczka proszku do pieczenia - 5 g
1 łyżka mąki - 16 g
1 łyżka bułki tartej - 9 g
Łączna liczba wyświetleń
Technologia Blogger .
wtorek, 17 marca 2015
10 jajek
3 łyżeczki listków herbaty
1 łyżka soli
po 20 ziaren pieprzu, ziela angielskiego i kolendry
5 goździków
1 kawałek cynamonu (3 cm)
1/2 ostrej papryczki chili
2 łyżki sherry
1/2 gwiazdki anyżu
1/4 szklanki sosu sojowego
Jajka umyć włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować 15 min. Następnie odlać gorącą wodę, zalać jajka zimną wodą i odstawić do przestudzenia. Trzonkiem noża delikatnie potłuc skorupkę jajek, nie zdejmując jej. Wlać do garnka 1 l wody, sherry, wsypać herbatę, przyprawy i dodać sos sojowy. Włożyć jajka, zagotować na dużym ogniu, przykryć garnek zmniejszyć ogień i gotować 30 min. Po zdjęciu garnka z ognia pozostawić jajka w płynie na 8 h następnie wyjąć i obrać. Jeśli są zbyt słone moczyć je (bez skorupek) 1 h w zimnej wodzie. Podawać w całości lub pokrojone na małe kwałki, z dodatkiem ostrych sosów.
Źródło:http://swietne-przepisy.blogspot.com/2015/03/jajka-marmurkowe.html