Wykonanie
Dania i ciasta na każdy dzień!Social IconsStronyOstatnio dodaneLista zaprzyjaźnionych blogówAktualnościNajczęściej używane w kuchni miary1 szklanka
mąki - 150 g1 szklanka
cukru - 220 g1 szklanka
mleka - 1/4 l1 łyżka
oleju - 14 g1 łyżka
śmietany - 15 g1 łyżeczka
soli - 6 g1 łyżeczka
proszku do pieczenia - 5 g1 łyżka
mąki - 16 g1 łyżka
bułki tartej - 9 gŁączna liczba wyświetleńTechnologia Blogger .wtorek, 17 marca 201510
jajek3 łyżeczki listków
herbaty1 łyżka
solipo 20 ziaren
pieprzu,
ziela angielskiego i
kolendry5
goździków1 kawałek
cynamonu (3 cm)1/2
ostrej papryczki chili2 łyżki
sherry1/2 gwiazdki
anyżu1/4 szklanki
sosu sojowegoJajka umyć włożyć do garnka, zalać zimną
wodą i gotować 15 min. Następnie odlać gorącą
wodę, zalać
jajka zimną
wodą i odstawić do przestudzenia. Trzonkiem noża delikatnie potłuc skorupkę
jajek, nie zdejmując jej. Wlać do garnka 1 l
wody,
sherry, wsypać
herbatę,
przyprawy i dodać
sos sojowy. Włożyć
jajka, zagotować na dużym ogniu, przykryć garnek zmniejszyć ogień i gotować 30 min. Po zdjęciu garnka z ognia pozostawić
jajka w płynie na 8 h następnie wyjąć i obrać. Jeśli są zbyt słone moczyć je (bez skorupek) 1 h w zimnej wodzie. Podawać w całości lub pokrojone na małe kwałki, z dodatkiem ostrych
sosów.