Wykonanie
Razem z Łucją zorganizowałyśmy wspólne gotowanie.Celem naszego pomysłu miało być zgromadzenie przepisów na potrawy z ryb,a żeby nie było nudno,to miałyśmy je połączyć z
owocami.Chciałyśmy w ten sposób zachęcić do częstszego sięgania po
ryby.Dodatkowym atutem miała być dobra zabawa,lepsze poznanie się uczestniczek,a co za tym idzie,zwiększenie ilości odwiedzin naszych blogów.Serdecznie dziękuję Łucji za pomoc oraz wszystkim uczestniczkom za wzięcie udziału we wspólnym gotowaniu oraz za kreatywność.W skład mojego dania wchodzi
dorsz w
ananasowo-
bananowym towarzystwie.Przepis znalazłam we własnych notatkach kulinarnych.

40 dkg mrożonych
filetów z dorsza - można użyć innego gatunku
ryby1
banan1 puszka
ananasa1/2
czerwonej papryki1 mała czerwona
papryczka chili1/2 łyżeczki
curry1,5 łyżki
sosu sojowegoodrobina
pieprzuszczypta
imbiru1
jajko do panierki
sól - opcjonalnie,ja pominęłam
mąka do panierki
bułka tartatłuszcz do smażenia
rybymasło do smażenia
owocówOdsączam
ananasa zachowując zalewę.
Ananasa kroję w kostkę,a do zalewy dodaję
sos sojowy,
curry,pokrojone w kosteczkę
chili i
pieprz,mieszam-powstanie marynata.
Rybę kroję na kawałki i przez godzinę marynuję w marynacie.Po tym czasie wyjmuję pojedynczo kawałeczki
ryby i panieruję kolejno w
mące,rozbełtanym
jajku,
bułce i smażę z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.Na osobnej patelni rogrzewam
masło i smaże na nim krótko pokrojonego w plasterki
banana,
ananasa,
paprykę w kostkę.Następnie wlewam marynatę i zagotowuję.Powstałym sosem polewam kawałki
ryby bezpośrednio na talerzu.Podaję z
ryżem.Smacznego!!!We wspólnym gotowaniu uczestniczyły:Ania
Basia i JulkaBeataDorotaEwelinaŁucja
Magda vel.Mysza75MagdalenaPatrycjaRenata i ja AgaMam nadzieję,że nikogo nie pominęłam:)Dziękuję!!!