ßßß Cookit - przepis na Kurczak a'la stroganoff i surówka z brzoskwinią :)

Kurczak a'la stroganoff i surówka z brzoskwinią :)

nazwa

Wykonanie

Przepis na surówkę podpatrzyłam w jednym z odcinków programu Ewy Wachowicz-nie zapisałam dokładnego przepisu,ale starałam się go odtworzyć najlepiej jak umiałam z tą różnicą,że zamiast melisy dodałam miętę(wydawało mi się,że tak było w oryginale,zbyt późno przypomniałam sobie,że to była melisa)która spowodowała,że na drugi dzień surówka była bardzo gorzka i niesmaczna.Natomiast tuż po przygotowaniu była pyszna,lekka i orzeźwiająca,a do tego dobrze komponowała się z kurczakiem.
40 dkg piersi z kurczaka
olej do smażenia
1 cebula - drobno siekam
15 dkg pieczarek - oczyszczam i kroję w plastry
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
300 ml bulionu drobiowego
4 kopiate łyżki gęstej śmietany
1 kopiata łyżeczka papryki słodkiej w proszku
kilka kropli soku z cytryny
opcjonalnie posiekany koperek
pieprz do smaku
surówka:
pół kapusty pekińskiej lub cała jeśli nie jest zbyt duża
puszka brzoskwiń - odsączam,ale zalewę zostawiam
1 cebula - drobno kroję
świeża melisa/mięta(ostrożnie)/ewentualnie natka pietruszki też by pasowała
jogurt grecki
Pokrojone w kostkę mięso smażę na złoto i zdejmuję z patelni.Na pozostałym tłuszczu na wolnym ogniu podsmażam cebulę i pieczarki.Dodaję masło i mąkę cały czas mieszając,dolewam stopniowo bulion,dodaję śmietanę i paprykę.Duszę,aż sos zacznie gęstnieć,wtedy dodaję podsmażonego kurczaka.Skrapiam sokiem z cytryny,doprawiam pieprzem.Podaję z makaronem i surówką.
Kapustę drobno siekam,odsączone brzoskwinie kroję w kostkę,łączę z kapustą,dodaję cebulkę i trochę posiekanej mięty.Jogurt mieszam z syropem z brzoskwiń,ilość wg.uznania i łączę z surówką.Smacznego!!!
Źródło:http://agusiowegotowanie.blogspot.com/2014/02/kurczak-ala-stroganoff-i-surowka-z.html