Wykonanie
Przepis na surówkę podpatrzyłam w jednym z odcinków programu Ewy Wachowicz-nie zapisałam dokładnego przepisu,ale starałam się go odtworzyć najlepiej jak umiałam z tą różnicą,że zamiast
melisy dodałam
miętę(wydawało mi się,że tak było w oryginale,zbyt późno przypomniałam sobie,że to była
melisa)która spowodowała,że na drugi dzień surówka była bardzo gorzka i niesmaczna.Natomiast tuż po przygotowaniu była pyszna,lekka i orzeźwiająca,a do tego dobrze komponowała się z
kurczakiem.

40 dkg
piersi z kurczakaolej do smażenia1
cebula - drobno siekam15 dkg
pieczarek - oczyszczam i kroję w plastry1 łyżka
masła2 łyżki
mąki300 ml
bulionu drobiowego4 kopiate łyżki gęstej
śmietany1 kopiata łyżeczka
papryki słodkiej w proszkukilka kropli
soku z cytrynyopcjonalnie posiekany
koperekpieprz do smakusurówka:pół
kapusty pekińskiej lub cała jeśli nie jest zbyt dużapuszka
brzoskwiń - odsączam,ale zalewę zostawiam1
cebula - drobno krojęświeża melisa/mięta(ostrożnie)/ewentualnie
natka pietruszki też by pasowała
jogurt greckiPokrojone w kostkę
mięso smażę na złoto i zdejmuję z patelni.Na pozostałym tłuszczu na wolnym ogniu podsmażam
cebulę i
pieczarki.Dodaję
masło i
mąkę cały czas mieszając,dolewam stopniowo
bulion,dodaję
śmietanę i
paprykę.Duszę,aż sos zacznie gęstnieć,wtedy dodaję podsmażonego
kurczaka.Skrapiam
sokiem z cytryny,doprawiam
pieprzem.Podaję z
makaronem i surówką.
Kapustę drobno siekam,odsączone
brzoskwinie kroję w kostkę,łączę z
kapustą,dodaję
cebulkę i trochę posiekanej
mięty.
Jogurt mieszam z
syropem z
brzoskwiń,ilość wg.uznania i łączę z surówką.Smacznego!!!